Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vjekoslav Mandić: Zdravstvo ne smije biti teret

Vjekoslav-Mandić

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić u intervjuu za Faktor ukazao je na tešku finansijsku situaciju u kojoj se nalazi zdravstvo, te uzroke koji su doveli do toga. Naglašava da se zdravstveni sistem ne može i ne smije promatrati odvojeno od cjelokupne ekonomsko-socijalne situacije u državi.

Komentirajući odliv medicinskog bh. kadra u druge zemlje, Mandić kaže kako svako ima pravo na lični izbor, ali da treba kontinuirano raditi na unapređenju zdravstvenog sistema, pa tako i uvjeta rada zdravstvenih profesionalaca

– Zdravstveni sistem u Federaciji BiH opterećen je teškom finansijskom situacijom u kojoj se nalazi. Nažalost, to osjećaju i pacijenti i zdravstveni profesionalci. Nesmetano funkcioniranje zdravstvenog sistema moguće je provesti samo u uvjetima stabilnog i finansijski održivog sistema, a mi to trenutno nemamo. Ipak, moram istaći da s obzirom na trenutne uvjete rada, građani u FBiH još uvijek imaju dosta kvalitetnu zdravstvenu zaštitu – rekao je on.

Naveo je da se u FBiH zdravstvo najvećim dijelom finansira od doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje. To znači da stopa zaposlenosti, visina plaća i siva ekonomija direktno utječu na sredstva za zdravstvo, a tako i na dostupnost, učinkovitost i kvalitetu zdravstvene zaštite.

– Dovoljno je reći da u ukupnoj strukturi svih osiguranika u FBiH nešto više od 40 procenata je zaposleno, a upravo ova kategorija osigurava više od 90 procenata ukupnih sredstava za zdravstveni sistem – naglasio je Mandić.

Komentirajući odliv medicinskog kadra u druge zemlje, poput Njemačke, Mandić je rekao da nedostatak s jedne, i odliv medicinskog kadra s druge strane nije nešto što se isključivo veže uz Bosnu i Hercegovinu, nego je realnost u cijeloj Evropi.

– Pravo na rad je jedno od temeljnih ljudskih prava i svako ima pravo na lični izbor gdje želi da živi i radi i to se pravo ne može i ne smije uskratiti. Naša je obaveza da kontinuirano radimo na unapređenju zdravstvenog sistema, pa tako i uvjeta rada zdravstvenih profesionalaca – kaže ministar.

Kazao je da zdravstvo nije „breme” koje neko treba da nosi, već jedan od temeljnih stubova svakog društva.

– Decentraliziran zdravstveni sistem nije nešto što je specifično za BiH, ili konkretno Federaciju BiH, to imaju i pojedine druge razvijene zemlje. Ponavljam, zdravstvena zaštita se u FBiH većinski finansira sredstvima prikupljenim po osnovu obaveznog zdravstvenog osiguranja. Međutim, način prikupljanja sredstava nema veze s činjenicom da imamo veliki broj nezaposlenih – rekao je, između ostalog, ministar Mandić za “Faktor”.