Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pandemija učinila svoje

Vjenčanje pod maskama: “Svi su puni razumijevanja”

maja

Podataka o zaključenim brakovima, otkazanim ili odgođenim u prvoj polovini 2020, te u vrijeme pandemije u BiH statističke agencije nemaju

Maja iz Dervente, na sjeveru Bosne i Hercegovine, kaže da je svoje vjenčanje, planirano u septembru, potpuno drugačije zamišljala. Zbog pandemije korona virusa vjenčanje je bilo u junu, a sudbonosno “da”, izgovoreno je pred 20 zvanica, piše Slobodna Evropa.

“Pridržavali smo se mjera, maske su bile obavezne, nije bilo grljenja ni ljubljenja, ni rukovanja. Poštovali smo i fizičku distancu, kako u općini tako i u crkvi. Bilo je potpuno drugačije u odnosu na ono što smo planirali i zamišljali, ali prilagođavanje na novu situaciju je bilo neophodno”, kaže Maja i dodaje kako je planirala pozvati 250 zvanica.

“Sve smo isplanirali i pripremili. Međutim, kako se situacija zakomplikovala, usljed epidemije, čim su mjere ukinute, a kuma stigla iz Njemačke, odlučili smo uz rodbinu i najuži krug prijatelja vjenčanje organizovati dok je kuma tu, jer je situacija potpuno neizvjesna i niko ne zna šta će biti u septembru”, ispričala je Maja za RSE.

I Dragana iz Žepča, koja planira vjenčanje u augustu mjesecu, suočila se sa brojnim izazovima tokom promjene planova. Odbaciti viziju kako bi trebalo njeno idealno vjenčanje da izgleda i pokušati izvući najbolje u situaciji u kojoj se našla kaže izazvalo je popriličan stres.

“Olakšavajuća okolnost je što su i oni koji su pozvani na vjenčanje i oni koji učestvuju u organizaciji i suočeni su sa promjenama u zadnji čas puni razumijevanja. Tako su, na primjer, oni koji rade pozivnice uradili posao u znatno kraćem roku nego što bi to inače. To nam umnogome olakšava”, kaže za Dragana za RSE.

Pandemija korona virusa poremetila je vjenčanje i mladencima iz Bosanskog Broda, na sjeveru Bosne i Hercegovine.

Mladoženja Boris kaže da će se vjenčanje obaviti krajem jula, kako je i planirano, ali umjesto raskošne svadbe, za sada je izvjestan samo porodični ručak.

“Planirali smo pozvati rodbinu i prijatelje, napraviti veliko slavlje, rezervisali smo salu, dogovorili sa muzičarima. Međutim, kako je na snazi zabrana okupljanja više od 50 ljudi, morali smo promijeniti plan. Odlučili smo sada održati samo opštinsko vjenčanje sa kumovima i roditeljima, nakon čega idemo na ručak da nazdravimo. Za veću proslavu moraćemo sačekati neka bolja vremena”, kaže Boris.

Vjenčanja otkazana ili odložena

Prema podacima matičnih ureda, vjenčanja u BiH u martu i aprilu su otkazivana, a oni koji su se vjenčanje ipak odlučili obavili su ga pod strogim mjerama zaštite od korona virusa, kaže Mirha Aščerić iz Službe za opću upravu Opštine Tuzla.

“Onaj broj vjenčanja koji nije bio otkazan mi smo radili uz stroge epidemiološke mjere vodeći računa i o dezinfekciji, fizičkoj distanci, uz maske i rukavice i ta vjenčanja parova su obavljana samo uz prisustvo kumova, bez gostiju”, objašnjava Aščerić.

Stroge mjere zaštite

U Banjoj Luci je slična situacija, kao i u drugim gradovima. U periodu od proglašenja vanredne situacije, budući mladenci su počeli otkazivati rezervisane termine za vjenčanja.

Prema evidenciji najava za uže područje grada, za period mart, april, maj, bilo je rezervisano 159 termina. Jedan dio je otkazan do daljnjeg, drugi pomjeren za dva do tri mjeseca, kažu u Uredu za odnose s javnošću Grada Banja Luka. Najviše termina otkazano je u aprilu mjesecu. Pred matičarima Grada, za cijeli mjesec april obavljeno je šest vjenčanja.

Za prvih šest mjeseci 2019. godine, za uže područje grada i na području 15 mjesnih kancelarija, obavljeno je 482 vjenčanja. U periodu mart, april, maj ove godine gotovo polovina vjenčanja, za uže područje grada Banjaluka je otkazana, a obavljena su 82.

Slično je i u mjesnim kancelarijama. Tamo je bilo zakazano oko 60-ak vjenčanja, a obavljeno 30.

Mostar je, međutim, izuzetak. Tamo su, kažu, obavili i više vjenčanja u junu i julu ove godine, nego u istom periodu 2019. Azra Batlak iz Službe za opću upravu Grada Mostara kaže kako je broj povećan, jer Mostarci koji žive u inostranstvu, čim su mjere popustile, pohrlili su da se vjenčaju u svom rodnom gradu.

“Mi smo sve vrijeme obavljali vjenčanja u Mostaru, čak i u martu, aprilu i maju kada su uvedene stroge restriktivne mjere, s tim što su tad obavljana samo uz prisustvo mladenaca i svjedoka. U junu i julu više od 50 parova stupilo je službeno u brak i jedina promjena je što se sada rjeđe vjenčanje obavlja u restoranima, a i kad se to desi, poštuju se mjere predostrožnosti”, navodi Batlak.

Podataka o zaključenim brakovima, otkazanim ili odgođenim u prvoj polovini 2020, te u vrijeme pandemije u BiH statističke agencije nemaju.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku (zvaničnog zavoda Federacije BiH, u tom bh. entitetu u 2019. godini zaključeno je 12.266 brakova. Prosječno svakog mjeseca oko 1.000 brakova. Dok je u prva četiri mjeseca 2020. godine sklopljeno u prosjeku mjesečno upola manje, odnosno nešto više od 500 brakova. Ukupno za prva četiri mjeseca 2.252 brakova.

Tokom 2019. godine u drugom entitetu, Republici Srpskoj, su sklopljena ukupno 5.823 braka, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku. Nema podataka za 2020. godinu.