ublažavanje mjera

Vjernici u BiH ponovo obavljaju molitve u džamijama (FOTO)

dzamija (2)

Iako su prethodnih sedmica džamije u BiH, kao i u mnogim drugim zemljama svijeta, bile zatvorene zbog situacije izazvane pandemijom, vjernici su ipak dobili priliku da, uz poštivanje mjera zaštite, podne, ikindiju i džuma-namaz obavljaju u džamijama

Vjernici islamske vjeroispovijesti u Bosni i Hercegovini nakon ublažavanja mjera protiv širenja koronavirusa ponovo klanjaju dnevne namaze u džamijama, javlja Anadolu Agency (AA).

Iako su prethodnih sedmica džamije u BiH, kao i u mnogim drugim zemljama svijeta, bile zatvorene zbog situacije izazvane pandemijom, vjernici su ipak dobili priliku da, uz poštivanje mjera zaštite, podne, ikindiju i džuma-namaz obavljaju u džamijama.

Džamije su tokom mjeseca ramazana utočište za mnoge vjernike koji traže oprost od grijehova i mole za svjetliju budućnost, no zajedničko obavljanje namaza u džamijama je zbog COVID-19 obustavljeno od 17. marta, dok je broj vjernika na džumi ograničen.

Danas su na snagu stupile instrukcije Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini donesena na sjednici Rijaseta 30. aprila 2020. godine.

Kako se navodi na stranici Islamske zajednice u BiH, ova instrukcija predviđa otvaranje džamija za dnevne namaze (džuma, podne i ikindija) uz poštivanje važećih preporuka i propisa nadležnih organa i ranijih instrukcija Rijaseta o poštivanju mjera zaštite tokom boravka u džamijama.