Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odgovor na krizne situacije: Vježba “Brzi odgovor” u BiH od 11. do 15. oktobra

BiH

20171005_2_26110443_26506068_Web

Na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, na području Pazarića i Kalinovika u periodu od 11. do 15. oktobra održaće se međunarodna vježba obuke za operacije podrške miru “Brzi odgovor 2017”, koju predvodi EUFOR, javlja Anadolu Agency (AA).

Njom se uvježbava sposobnost EUFOR-a da pozove svoje rezervne snage u cilju održavanja sigurnog i stabilnog okruženja kao podrška domaćim vlastima, organima za provođenje zakona i Oružanim snagama BiH.

Ovo je prvi put da agencije za provođenje zakona u BiH, Oružane snage BiH i EUFOR zajedno vježbaju po realističnom scenariju u cilju provjere planova za vanredne situacije.

Komandant EUFOR-a general-major Anton Waldner je danas u Sarajevu izjavio da je EU i dalje posvećena BiH i da će kroz prisustvo EUFOR-a nastaviti da podržava napore BiH na održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, na njenom putu ka EU.

Istakao je da je sa tačke gledišta sigurnog i stabilnog okruženja EU trenutno suočena “sa cijelim spektrom terorističkih prijetnji i nasilnim napadima organizovanih grupa i usamljenih pojedinaca”.

“Štaviše, 16 godina nakon 11. septembra vidimo da se terorizam proširio, ukorijenio među pripadnicima novih generacija i da se njegova sjenka sve više nadvija na cijelom planetu. Terorizam predstavlja ozbiljnu prijetnju sigurnosti, vrijednostima demokratskih društava i pravima i slobodama građana, naročito zato što ne birajući mete cilja nevine ljude”, rekao je Waldner.

Najavio je da se jedan od scenarija odabranih za vježbu “Brzi odgovor 2017” zasniva na nizu zamišljenih terorističkih napada.

“Ti napadi dolaze nakon niza vremenskih nepogoda u BiH koje su izazvale poplave slične onim iz 2014. godine. U tom trenutku kada su kapaciteti vlasti već jako opterećeni, teroristi pokušavaju iskoristiti situaciju da dodatno ugroze sigurno i stabilno okruženje. Ovaj scenario odabran je kako bi se omogućilo agencijama za provođenje zakona BiH da provjere svoje taktike, tehnike i procedure za odgovor na teroristički napad”, objasnio je Waldner.

Ponovio je da se BiH može osloniti na to da će “EUFOR zadržati sposobnost da u slučaju potrebe reaguje bilo gdje u BiH, na bilo koji lokalizovani sigurnosni izazov” te da će zadržati mehanizam koji im omogućava da pravovremeno rasporede rezervne snage kako bi podržali napore bh. vlasti na održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Prema riječima zamjenika ministra odbrane BiH Seada Jusića, EUFOR ovim vježbama Oružanim snagama BiH značajno pomaže u provjeri i podizanju stepena interoperabilnosti njihovih jedinica. U tom kontekstu, dodao je, jedan od glavnih zadataka vojske svake države u miru je da se uvježbava.

“Ova će vježba pomoći BiH, kao zemlji koja želi članstvo u EU, da njene oružane snage i agencije za provođenje zakona dalje razviju potrebne procedure i načine reagovanja u datim scenarijima s međunarodnim snagama”, rekao je Jusić.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je će u ovkiru ove međunarodne vježbe učestvovati pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Federalno Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo unutrašnjih posloba Republike Srpske.

“Vježba podrazumijeva određene krizne situacije u kojima se može na ozbiljniji način ugroziti poredak ili bezbjednost građana u BiH. Ovo je prvi put da zajedno sa EUFOR-om učestvujemo u ovakvoj vježbi”, rekao je Mektić.

On smatra da u BiH postoji velika potreba za ovakvim vojnim vježbama zbog određenih sigurnosnih izazova u prošlosti.

“Posebno mislim na terorističke izazove. Ako hoćete da spomenem i slučaj terorističkog napada na američku ambasadu, pa teroristički napad u kojem su ubijena dva pripadnika OS BiH u Rajlovcu, kada nismo imali zadovoljavajući i adekvatan odgovor sigurnosnih agencija u tim kriznim situacijama. Nismo djelovali koordinisano i zajednički i ovo je prilika da još jednom u ovako jednoj ozbiljno organizovanoj vježbi iskoristimo priliku da se uvježbavamo i da dajemo zajednički odgovor na krizne situacije koje mogu na ozbiljniji način da ugroze mir u BiH ili da odgovorimo brzo i efikasno na određene terorističke izazove u BiH”, rekao je Mektić.

U ovoj međunarodnoj vježbi učestvuju Višenacionalni bataljon EUFOR-a, rezervne snage EUFOR-a koje zračnim putem dolaze iz Ujedinjenog Kraljevstva i bataljon taktičkih rezervnih snaga iz sastava KFOR-a koji dolazi sa Kosova. Jedinice Oružanih snaga BiH provodiće operacije za stabilizaciju i učestvovati u zajedničkoj obuci sa EUFOR-om, dok će SIPA, Granična policija i aerodromske vlasti, uz podršku EUFOR-a, djelovati u okviru scenarija koji je fokusiran na Međunarodni aerodrom Sarajevo.