Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

VKBI: Zaključci NS RS anticivilizacijski čin usmjeren protiv srpskog naroda

BiH

lavic VKBI

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) smatra da su zaključci Narodne skupštine Republike Srpske (RS) anticivilizacijski čin usmjeren protiv srpskog naroda, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Vijeća su podsjetili na jučerašnja dešavanja u Banjoj Luci na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, za koja smatraju da predstavljaju ”do sada najznačajniji, javni čin posljednje faze zločina genocida – njegovog negiranja”.

Naime, Narodna skupština Republike Srpske u utorak je odbacila izvještaj Komisije o događajima u Srebrenici i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, a od Vlade RS-a tražila je da ovaj izvještaj stavi van snage. U zaključcima koji su usvojeni sa 70 glasova poslanika i bez glasova protiv, navodi se da je Izvještaj sačinjen pod pritiskom visokog predstavnika za BiH i međunarodne zajednice te da je Komisija radila pod snažnim pritiskom visokog predstavnika s unaprijed zadatim i određenim rezultatima koje je morala postići, čime se konstatuje da Komisija u svome radu nije bila nezavisna.

Na ova dešavanja reagirao je VKBI koji je podsjetio da su “dva svjetska suda, osnovana od strane Ujedinjenih nacija, ICTY i Sud pravde u Den Haagu, donijeli presude, svaki iz svoje nadležnosti, o počinjenom najtežem obliku zločina protiv čovječnosti – genocidu nad Bošnjacima na teritoriji Srebrenice”.

Saopćeno je kako su ”međunaordni sudovi, na osnovu validnih, nespornih, vjerodostojnih, višestruko potvrđenih dokumenata i činjenica, presudili i time dokazali provedeni genocid nad Bošnjacima na teritoriji Srebrenice i njene okoline jula 1995. godine”.

”Jučerašnjom instruiranom, orkestriranom i strateškom ‘zasjedanju’ Skupštine RS, Miloradu Dodiku i njegovom SNSD-u pridružile su se sve ‘srpske’ parlamentarne političke stranke/partije”, navodi VKBI.

U saopćenju se podsjeća da su zastupnici SDS-SRS RS-a, DNS-a, PDP-a, SP-a, NDP-a, SDS-K-a, SNS-a podržali zaključke, koje je VKBI nazvao sramnim.

Rečeno je kako je Dodik uspio, u političkom smislu, ”dosadašnju podvalu da se bori za ‘srpski narod’ te da u biti predstavlja izraz volje cjelokupnog srpskog naroda, sebe pretvoriti u ‘političkog’ predstavnika srpskog naroda RS-a, jer su sve stranke sa srpskim prefiksom i većinskim srpskim članstvom iz RS-a, parafirale predložene zaključke Narodne Skupštine Republike Srpske”.

”Druga bitna činjenica, koja se nameće iz čina podrške Dodikovim zaključcima, sasvim je jasna: sve stranke sa srpskim prefiksom i srpskim članstvom u RS-u, u političkom smislu, saučesnici su u posljednoj fazi genocida (međunarodnim sudskim presudama potvrđenim) – njegovom negiranju. Sa stanovišta demokracije, civilizacijskih tekovina, a prije svega univerzalne ‘ljudskosti i čovječnosti’, nikome ko ima zdrav razum nije potrebno elaborirati da su zaključci NSRS anticivilizacijski čin”, navodi se u saopćenju VKBI-ja.

VKBI smatra kako su ”jučerašnjim činom NSRS, tzv. ‘narodni srpski poslanici’, stavili dodatno breme ‘srpskom narodu’, ne samo u BiH, već i u Srbiji i drugim susjednim državama gdje žive građani koji se izjašnjavaju i osjećaju Srbima”.

”Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca i dalje stoji na stanovištu da, bez obzira na izborni legitimitet i legalitet izabranih srpskih zastupnika u NSRS, zaključci NSRS nisu izraz volje cjelokupnog srpkog naroda Bosne i Hercegovine.”

Iz Vijeća ističu kako ne mogu, a da jasno ne uoče određenu pojačanu aktivnost predstavnika ”moćnih“ država u kontekstu rješavanja državnosti Kosova, i u vezi s tim, za sada, ”nejasnih igara“ oko Bosne i Hercegovine.

”Sramni zaključci NSRS nisu samo ‘šamar’ i besramno javno ponižavanje žrtava genocida, već su jasna politička poruka svim bosanskohercegovačkim političkim strankama, ali i ‘bačena rukavica’ OHR-u kao međunarodnoj instituciji inkorporiranoj u ustavno-pravni okvir dejtonske BiH i svim državama članicama PIC-a. Istovremeno, ovo je poruka postojećem međunarodnom pravnom poretku, koji kao takav institucionalno funkcionira putem UN-a i njegovih stalnih i privremenih sudova“, stoji u saopćenju.

Podsjetili su kako je “NSRS kao najbitnija institucija RS-a, ušla u prostor iz kojeg sada nema jednostavnog izlaza” te upozorili kako posljedice, koje će evidentno nastati, neće biti reflektovane samo u Bosni i Hercegovini, već u cijelom regionu, ali i šire.

Smatraju i kako se društvena kriza u kojoj se BiH nalazi može riješiti na dva načina, odnosno branjenjem međunarodnog prava i civilizacijskih tekovina sa svim državama koje stoje na tim principima i sankcioniranjem vinovnika u NSRS ili odbranom suvereniteta i cjelovitosti Bosne i Hercegovine svim demokratskim sredstvima kao prirodnog prava građana Bosne i Hercegovine i njenih naroda koji BiH osjećaju svojom domovinom.