traže hitnu reakciju

Vlada Distrikta zatražila od Pravosudne komisije da poništi sramni tender

Brčko distrikt BiH – Odobren Program rada Vlade Brčko distrikta BiH za 2021 godinu

Sve institucije izvršne, zakonodavne i sudske komponente vlasti u Brčkom imaju svoj dio proračuna kojim raspolažu na način kako to zakon nalaže

Informacija da je Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH zatražila od nadležnog Odjeljenja u brčanskoj Vladi objavu tendera za nabavku “potrepština povodom odlaska na žalost u slučaju smrti za potrebe Pravosudne komisije, Osnovnog suda, Pravobraniteljstva i Kancelarije za pravnu pomoć” izazvala je ogorčenje među članovima Vlade na čelu s gradonačelnikom Esedom Kadrićem.

“Sama pomisao da se za ove potrebe neko uopće usudio raspisati javnu nabavku u nama budi osjećaj bespomoćnosti i sramote i odlučno demantiramo bilo kakvu odgovornost za ovaj sramni postupak nadležnih u Pravosudnoj komisiji Distrikta”, saopćeno je iz brčanske Vlade.

Podsjećaju da se vlast u Brčkom, kao i u svim ostalim demokratskim društvima, dijeli na izvršnu, zakonodavnu i sudsku, te je tako koncipiran i Budžet Distrikta.

Sve institucije izvršne, zakonodavne i sudske komponente vlasti u Brčkom imaju svoj dio budžeta kojim raspolažu na način kako to zakon nalaže.

“Nažalost, neki su zloupotrijebili svoje ovlasti i posegnuli za ovim sramotnim potezom, koji je zgrozio javnost ne samo u Brčkom već i u regiji. Ono što dodatno boli je činjenica da zaposlenici u Pravosudnoj komisiji, koja je nositelj ovog tendera, očigledno nemaju nikakvu empatiju prema kolegama s kojima zajedno zarađuju za život. Uz to, njihova mjesečna primanja daleko su iznad prosjeka u Distriktu”, navode iz Vlade.

Još jednom osuđujemo ovaj postupak i tražimo od nadležnih da reagiraju i odmah ponište ovaj sramni tender, stoji u saopćenju.