Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada FBiH na hitnoj sjednici odobrila 10 miliona KM za kupovinu zgrade

energoinvest

Federalna vlada je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela Odluku o preraspodjeli 10.000.000 KM iz Proračuna FBiH za 2018. godinu s razdjela Službe za zajedničke poslove organa i tijela u FBiH na razdjel Vlade Federacije BiH.

Od ukupnog iznosa s pozicije Službe za zajedničke poslove organa i tijela u FBiH će, s budžetskih kodova predviđenih za smještaj institucija Vlade Federacije BiH, biti prebačeno 8.950.000 KM s “Nabavke građevina”, a 1.050.000 KM s “Rekonstrukcije i investicijskog održavanja“. Za ukupan iznos bit će povećana sredstva Tekuće rezerve Vlade FBiH.

Odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u “Službenim novinama Federacije BiH”.

Današnja odluka, za čiju su provedbu zaduženi Federalno ministarstvo financija, Služba za zajedničke poslove i Generalni sekretarijat Vlade FBiH, predstavlja realizaciju zaključaka sa 157. sjednice Federalne vlade, održane 21.9.2018. godine u Mostaru, donesenih s ciljem omogućavanja kupovine poslovne zgrade Energoinvesta u Sarajevu za potrebe smještaja Vlade FBiH.

Danas je, također, donesena Odluka da se iz Tekuće rezerve Vlade Federacije Budžeta FBiH za 2018. godinu odobrava izdvajanje 10.000.000 KM Vladi FBiH u svrhu plaćanja prvog dijela kupoprodajne cijene Ugovora o kupoprodaji zgrade Energoinvesta.

Za realizaciju ove odluke zaduženi su Federalno ministarstvo finansija i Generalni sekretarijat Vlade FBiH.

Federalna vlada dala je saglasnost za zaključivanje Aneksa 1 na Sporazum o načinu i uslovima korištenja nepokretne imovine od 26.3.2012. godine, potpisan između Vlade FBiH, koju zastupa Federalno ministarstvo finansija, i ASA BANKE d.d. Sarajevo. Za potpisivanje Aneksa 1 ovlaštena je federalna ministrica finansija.

Kako je obrazloženo, Vlada FBiH je na 40. sjednici, održanoj 3.2.2012. godine. donijela Odluku o davanju saglasnosti za zaključivanje Sporazuma o načinu i uslovima korištenja nepokretne imovine. Na osnovu te odluke, Vlada FBiH, koju je zastupalo Federalno ministarstvo finansija, i Moja banka. d.d. Sarajevo su 26.3.2012. godine, zaključile Sporazum o načinu i uslovima korištenja nepokretne imovine. Tim dokumentom je propisan rok u kojem je Federacija BiH ustupila na privremeno korištenje nepokretnu imovinu Banci i to na period od šest godina i devet mjeseci, počevši od 1. januara 2012. godine. Kako taj rok ističe 30.9.2018. godine, današnjom odlukom se daje saglasnost i stvara pravni osnov za zaključenje Aneksa 1 s datumom važenja do 30.9.2023. godine. Treba napomenuti da je, usljed statutarnih promjena, pravni sljednik Moje banke d.d. Sarajevo ASA BANKA d.d. Sarajevo.

Za učešće u radu i odlučivanju na skupštinama privrednih društava Vlada je danas opunomoćila Kenana Osmanagića (JP Hrvatska pošta d.o.o. Mostar) i Ernesta Đonku (JP BH pošta d.o.o. Sarajevo), saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.