Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

solak ih "zaboravio" spomenuti

Vlada FBiH nabavlja testove za koronu od proizvođača namještaja!

Novalic-solak1 (1)

Nije ni čudno što je direktor FCUZ-a Fahrudin Solak zaboravio na pres konferenciji 14. aprila spomenuti i firmu Cubicus kao firmu sa kojom Vlada i FCUZ sarađuju na nabavci testova. Nije lako priznati da vam medicinsku opremu nabavlja restaurater namještaja

Sredinom marta kompanija Cubicus iz Sarajeva proslijedit će kliničkim centrima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli 20 hiljada testova na COVID-19. Dio je to od 150 hiljada testova koje je Federalna vlada kupila, piše Žurnal.info.

Cubicus je osnovan 2017. godine, ali to ne sprečava njenog vlasnika Denisa Đulalića da kaže kako se medicinskom opremom i testovima bavi već 5 godina. Cubicus je na portalu akta.ba registrovan za proizvodnju namještaja.

Krajem 2016. godine Denis Đulalić, kao nezaposleno mlado lice, dobio je grant od Općine Centar Sarajevo za proizvodnju i restauraciju namještaja.

Nije ni čudno što je direktor FCUZ-a Fahrudin Solak zaboravio na pres konferenciji 14. aprila spomenuti i firmu Cubicus kao firmu sa kojom Vlada i FCUZ sarađuju na nabavci testova. Nije lako priznati da vam medicinsku opremu nabavlja restaurater namještaja.

Propala nabavka respiratora

Denis Đulalić se ne sjeća koliko su testovi plaćeni. Prema izvorima Žurnala, ovih 20 hiljada testova plaćeno je 400 hiljada eura i stigli su iz Turske, a ne Južne Koreje, kako je navedeno u pres saopćenju Vlade Federacije BiH.

Cubicusa nema na spisku Agencije za promet medicinskim sredstvima. Denis Đulalić nije mogao novinarima Žurnala proslijediti dokaz o registraciji niti link na kojem se nalazi ime njegove firme.

Upravo zato testove je nabavio preko druge kompanije – Lab Unica, u okviru kompanije Labena. Vlasnik Labene je Borut Čeh, čija je firma prevarena za zaštitne maske, o čemu je Žurnal već pisao. Zašto mu je trebala još jedna kompanija, pitali smo direktora Cubicusa:

– To je politika firme, ne bih o tome govorio.

Upravo je Cubicus podbacio i u poslu oko nabavke respiratora za KCUS.

Mladu firmu koja nije imala sličnih realizovanih poslova direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović angažovala je da nabavi 40 respiratora. I to putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja o nabavci. Respiratori nisu stigli, a novac je vraćen. Cubicus ih nije uspio nabaviti.

Tačno je da je na svjetskom tržištu jako teško nabaviti respiratore. Baš zbog toga čudi odluka KCUS-a da ovaj posao povjeri firmi bez prethodnih referenci u ovom poslu.

Uskoro…

Ni stotinu respiratora koje već sedmicama najavljuju federalne vlasti još ne stiže.

Uskoro – omiljena je riječ premijera Fadila Novalića kada je riječ o nabavci 100 respiratora koji su navodno kupljeni u paketu sa 150 hiljada testova. Uskoro će stići, poručuje već sedmicama. Zadnji put u Zenici prije par dana.

Zašto podaci o njihovoj nabavci nisu transparentni? I kada je to uskoro?

– Dobit ćete informacije – kaže nam Majda Kovač, portparolka FCUZ.

Na pitanje kada, odgovara:

– Kad bude vrijeme.

Za sve koji sumnjaju da se krizna stanja u BiH počesto koriste za ostvarivanje vlastitih interesa, prisjetimo se dodjele kineske mehanizacije za ugrožene u poplavama. Vlast je tvrdila kako je sve transparentno i kako nema razloga za sumnju.

A, onda je Desnica Radivojević završio u zatvoru.