naša stranka

Vlada FBiH najavila izmjene u vezi stručne spreme za vozače: “Ponovo obmanjuju javnost”

Pustom autocestom A3 kroz Slavoniju prometuju uglavnom kamioni
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Vlada FBiH planira ukinuti obavezu završetka trećeg stepena stručne spreme za zanimanje vozača motornog vozila. Tim povodom reagovao je Mirsad Čamdžić, zastupnik Naše stranke u Parlamentu FBiH.

„Ovo je tipičan primjer kako Vlada FBiH rješava probleme: Ako je problem škola – ukinimo je.

Naime, nedostatak profesionalnog vozačkog kadra Vlada FBiH će omogućiti svima koji imaju položenu C i D kategoriju da rade kao profesionalni vozači, bez obaveze polaganja trećeg stepena stručne spreme.

U Vladi FBiH obmanjuju javnost kad kažu da u većini zemalja takva obaveza ne postoji.

Možda se tako ne zove ili obuka nije na isti način koncipirana, ali dodatne kvalifikacije postoje. Profesionalni vozači moraju imati u vozačku dozvolu upisan Kod 95, pri čemu postoje razlike u načinu njegovog stjecanja unutar različitih zemalja.

Vlada FBiH ovim potezom profesionalne vozače u Federaciji uopšte ne izjednačava s njihovim kolegama u EU već ih dodatno diskriminira. Vlada FBiH kao otežavajuću okolnost za sticanje trećeg stepena spominje činjenicu da mnogi gradovi nemaju adekvatne škole za tu vrstu edukacije. Pa ako škole nema, onda se ona valjda pokreće a ne ukida se obaveza njenog pohađanja.

Sve u svemu Vlada FBiH će, ako uspije u svom naumu, uticati na smanjenje sigurnosti u saobraćaju kako ljudi tako i roba. U svakom slučaju, sreća pa je visoko obrazovanje u nadležnosti kantona, jer imamo i nedostatak medicinskog osoblja. Rješenje koje bi Vlada FBiH ponudila, mnogima se ne bi svidjelo, a to je da nas u javnim zdravstvenim ustanovama mogu liječiti i vračevi.“