Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada FBiH ne poštuje ugovor, pošte spašavaju penzionere

BiH

penzioneri

Pošte će i ovoga mjeseca spasiti penzionere, jer Zavod PIO/MIO Federacije nema dovoljno novca za isplatu mirovina od 7. decembra kako su to obećali.

Kako doznajemo i ovoga mjeseca pošte putem kojih veliki broj penzionera prima penziju u Federaciji iz svojih kasa dat će 30 miliona maraka za isplatu mirovina, a taj novac Zavod mirovinsko invalidskog osigurana u FBiH će im naknadno doznačiti, piše Dnevni list.

Tri mjeseca nakon potpisivanja sporazuma on se ne poštuje, a stanje u Zavodu PIO/MIO je jako loše. Penzije se isplaćuju koliko toliko ubrzano samo i isključivo zahvaljujući pozajmici pošta, no do kada će pošte pristajati na ovo i hoće li njihovo poslovanje biti uzdrmano ostaje da se vidi

Ovo je trenutno jedini način da se izbjegnu velika kašnjenja mirovina s obzirom da na računima Zavoda PIO/MIO nema dovoljno novca, a Vlada FBiH se po sporazumu s umirovljenicima obavezala da isplate budu do 5. u decembru. Dva ili tri dana kašnjenja penzioneri toleriđu s obzirom da su ranije penzije kasnile i po dvadeset dana, no veća kašnjenja neće se tolerisati.

Službene informacija o tome koliko novca za isplatu imaju na računu nismo mogli dobiti iz Zavoda, no krajem prošle sedmice se znalo da ta sredstva nisu ni blizu cifre od 159 miliona koliko ih mjesečno koštaju penzije. Dio novca za isplatu dat će i banke putem kojih penzioneri primaju penzije, a dio penzija koje se šalju penzionerima van Federacije isplaćivat će se tek po završetku isplata u FBiH.

Ipak sve ovo nije ni blizu cifre od 159 miliona maraka tako da će se isplata najvjerovatnije oteći i ovoga mjeseca kroz cijelu sedmicu. Ako ne dobiju novac u roku od nekoliko dana penzioneri najavljuju ponovno razmatranje sporazuma sa Vladom i moguća raskidanja.

Kažu kako su spremni zasjedati već krajem sedmice i raskinuti svaku saradnju s Vladom FBiH ukoliko svi ne dobiju penzije. Ono čega se plaše jesu isplate u januara koje tradicionalno budu problematične zbog manje smanjenog priliva sredstava na račun Zavoda.

Podsjetimo kako su u septembru Vlada i penzioneri potpisali Sporazum kojim se Vlada obvezala da će isplatiti penzije do 5. u mjesecu, kao i da će sanirati deficit u Zavodu PIO/MIO.

Ovo obećanje uslijedilo je nakon što su penzioneri najavili velike prosvjede. Tri mjeseca nakon potpisivanja sporazuma on se ne poštuje, a stanje u Zavodu PIO/MIO je jako loše. Penzije se isplaćuju koliko toliko ubrzano samo i isključivo zahvaljujući pozajmici pošta, no do kada će pošte pristajati na ovo i hoće li njihovo poslovanje biti uzdrmano ostaje da se vidi.