Stanje na tržištu

Vlada FBiH o cijenama naftnih derivata

gorivo

Glavnina velikih uvoznika ima i vlastitu mrežu benzinskih pumpi i vidljivo je da upravo te kompanije sporije reaguju na snižavanje cijena

Federalno ministarstvo trgovine informisalo je danas Vladu FBiH o petom ovogodišnjem sastanku s distributerima naftnih derivata, održanom 6. decembra ove godine, na kojem su se učesnici, u skladu s praksom s prethodnih sastanaka, referirali na trenutno stanje i trendove na globalnom tržištu sirove nafte i kretanje maloprodajnih cijena na tržištu Federacije BiH.

Od avgusta do početka oktobra 2018. cijena barela na londonskom tržištu (Oil Brent crude oil) je značajno rasla, dosegnuvši najviši nivo u posljednje četiri godine. Prosječna maloprodajna cijena BMB 95 u novembru 2018. godine bila je 2,30 KM po litru (niža za 0,07 u odnosu na oktobar), a dizela (10 ppm – dijelova na milion – gorivo D 5) 2,36 KM po litru (niža za 0,04KM u odnosu na oktobar).

Na ovom sastanku federalni ministar trgovine je ponovo naglasio da, vodeći računa o potrošačkoj moći građana Federacije BiH, distributeri trebaju da u kontinuitetu preispituju svoje marže u pogledu osiguranja njihove ekonomski opravdane minimalne visine za likvidno poslovanje, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Snižavanje maloprodajnih cijena u visini od 0,05 KM po litru u proteklom periodu bilo je sukcesivno, u tri navrata (8., 22. i 27.11. 2018. godine). Prvi su, kako je navedeno, reagovali distributeri s manjim brojem benzinskih pumpi, a tek nakon toga veći.

Glavnina velikih uvoznika ima i vlastitu mrežu benzinskih pumpi i vidljivo je da upravo te kompanije sporije reaguju na snižavanje cijena.

Prema podacima ovog ministarstva, najveći broj benzinskih pumpi imaju Energopetrol, Holdina, Hifa group, Petrol BH Oil, G Petrol/Gazprom i TiOil. Evidentno je da rafinerijske i nabavne cijene naftnih derivata u regionu nisu pratile dinamiku smanjenja cijena sirove nafte. Razlog je što je proces prerade sirove nafte u derivate vremenski definisan ciklus rafinerijske prerade po odgovarajućim standardima kvaliteta (BAS standardi) i ne korespondira u, za široku javnost, prihvatljivom roku. Naglašeno je i da su sve rafinerije iz kojih se snabdijeva tržište naftnih derivata Federacije BiH izvan njene teritorije.

U informaciji je naglašeno da potrošači, u modelu slobodnog formiranja cijena, autonomno odlučuju i imaju mogućnost da sami izaberu prodavce s nižim cijenama.

Prema primljenim obavijestima o promjeni cijena i marži (OPC i OPM obrasci) uočeno je da su se cijene naftnih derivata na benzinskim pumpama u novembru 2018. godine kretale u rasponu prihvatljivom za djelovanje tržišnih mehanizama u ovoj oblasti.

U informaciji federalnog ministarstva trgovine je istaknuto da potrošači trebaju dati povjerenje distributerima koji su preispitali svoje marže, pokazali društvenu odgovornost i uvažavali potrošački kapacitet građana Federacije BiH.

Na dan 6. decembra ove godine cijene su se kretale u rasponu od 1,96 KM po litru do 2,36 KM za BMB 95 i od 2,11 do 2,41 KM po litru za dizel (10 ppm – gorivo D 5), čime se potrošačima daje mogućnost izbora kupovine kod prodavača s nižim cijenama, stoji u saopćenju.