Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

produžene mjere

Vlada FBiH o policijskom satu: Odluka ostaje na snazi narednih sedam dana

Sarajevo: U cijeloj Bosni i Hercegovini uveden je policijski sat od 18 do 5 sati
22.03.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U cijeloj Bosni i Hercegovini uveden je policijski sat od 18 do 5 sati. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

I sljedećih sedam dana, počevši od 15. aprila, na snazi ostaje ograničavanje kretanja građana na cijelom teritoriju Federacije BiH u vremenu od 21:00 sata uvečer do 5:00 sati ujutru narednog dana

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) na današnjoj sjednici u Sarajevu odlučila je danas da sljedećih sedam dana na snazi ostaje ograničavanje kretanja građana na cijelom teritoriju Federacije BiH u vremenu od 21 do 5 sati.

Vlada FBiH usvojila je informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u ovom entitetu, s predloženim naredbama i preporukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva (KŠ FMZ).

“Na snazi ostaje i naredba vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini uz redovno obavještavanje KŠ FMZ”, navodi se u saopštenju iz Vlade FBiH.

Ovaj štab je zadužen da, prije isteka sedmodnevnog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju u FBiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka te Vladi FBiH dostavi prijedlog novih.

U informaciji je konstatovano da, iako se primijeti blagi pad broja novozaraženih, epidemiološka situacija u FBiH veoma ozbiljna i pogoršava se iz dana u dan, uz tendenciju daljnjeg pogoršanja te zahtijeva adekvatno djelovanje. Naročito je zabrinjavajuća je u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Bosansko-podrinjskom kantonu.

“Predložene mjere su preventivnog karaktera te su i dalje najmanje restriktivne u evropskom regionu. One trebaju biti produžene, jer garantuju održavanje privrednih aktivnosti, dok bi popuštanje mjera u ovom trenutku prestavljalo visoki rizik za ponovnu povećanu transmisiju virusa, a samim tim i uvođenje restriktivnijih mjera, što bi dodatno otežalo funcionisanje normalnog života i privrede”, navodi se u saopštenju.