BiH

telefonska sjednica

Vlada FBiH odlučila da povećanje penzija vrijedi za cijelu 2020. godinu

05/08/2020

Dobili smo pozitivno mišljenje Ureda za zakonodavstvo koji nam je kazao da nema smetnji da se u ovom slučaju primjenjuju zakonske odrebre iz Zakona o PIO, kazao je Drljača

Vlada FBiH na današnjoj telefonskoj sjednici usvojila je zaključak Federalnog ministarstva rada i socijalne politike kojim se odobrava usklađivanje penzija za 2,8 posto za cijelu ovu godinu.

Podsjećamo, zbog četiri mjeseca važenje Korona zakona Vlada FBiH je prethodno usvojila zaključak kojim je usklađivanje predviđeno za osam mjeseci ove godine.

Naime, nakon što je se Savez udruženja penzionera FBiH usprotivio ovoj odluci, resorni ministar Vesko Drljača pripremio je zaključak koji je danas prihvatila Vlada FBiH.

– Dobili smo pozitivno mišljenje Ureda za zakonodavstvo koji nam je kazao da nema smetnji da se u ovom slučaju primjenjuju zakonske odrebre iz Zakona o PIO, budući da je djelovanje Korona zakona završeno 30. juna ove godine. Također dobili smo i pozitivno tumačenje Federalnog zavoda za PIO koji su se složili sa usvojenim zaključkom, te pojasnili da će u te svrhe biti potrebno izdvojiti više od 56 miliona KM – istakao je Drljača.

Ovom prilikom izrazio je i zadovojstvo što su kolege ministri iz Vlade FBiH prepoznali značaj predloženog zaključka te podržali opredjeljenje Vlade FBiH da se ne umanjuju primanja penzionerima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.