Vlada FBiH: Sredstva za boračku populaciju neće biti umanjivana

vlada fbih

Vlada Federacije BiH je na 48. sjednici usvojila odluke o visini koeficijenta i osnovice za obračun i isplatu mjesečnih novčanih naknada korisnika boračko-invalidske zaštite, ličnih i porodičnih invalidnina i mjesečnih novčanih naknada za dobitnike ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica za 2016. godinu.

Ovim su stvorene pravne pretpostavke da se tokom cijele 2016. godine obezbijedi redovna isplata invalidnina za 92.000 korisnika lične i porodične invalidnine (50.000 lične i 42.000 porodične) za što je u Budžetu obezbijeđeno 298.530.000 KM, te za 5.000 dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja u ukupnom iznosu od 17.591.800 KM.

Resorno federalno ministarstvo je prilikom predlaganja visine osnovica i koeficijenata utvrdilo da se, prema Zakonu o pravima branilaca i članova njihovih porodica i Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, osnovice za obračun naknada korisnika boračko-invalidske zaštite u 2016. godini utvrđuju u ovisnosti od kretanja indexa maloprodajnih cijena u 2015. godini u odnosu na prethodnu godinu.

Prema podacima objavljenim u Statističkom godišnjem biltenu (januar 2016. g.) index rasta potrošačkih cijena u 2015. godini u odnosu na 2014. godinu iznosi l=99,3, što znači da nije zabilježen godišnji rast inflacije u Federaciji BiH. Stoga je visina osnovice i koeficijenata u ovoj godini ostala ista kao i za prethodnu godinu.

“Prema Zakonu o izvršenju Budžeta za 2016. godinu isplata naknada za ratne vojne invalide, porodične invalidnine i dobitnike priznanja ima prioritet u svim mjesečnim isplatama iz Budžeta.

Ovim odlukama Vlada Federacije BiH i resorno federalno su potvrdili da ostaju pri osnovnom opredjeljenju da nivo prava i sredstava koja se izdvajaju za boračku populaciju neće biti umanjivan, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata”, stoji u saopštenju iz Vlade FBiH.