Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na današnjoj sjednici

Vlada FBiH ovlastila premijera za potpisivanje pisama namjere za nabavku vakcina

fadil-novalic

Novalić je danas u svojstvu člana Pregovaračkog tima za nabavku vakcina protiv koronavirusa za potrebe građana FBiH, upoznao članove Vlade o dosad poduzetim aktivnostima

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) danas je ovlastila Zavod za javno zdravstvo tog bh. entiteta da na zahtjev ponuđača/dobavljača i/ili proizvođača može dati izjavu o odricanju mogućnosti pritužbi prema ponuđačima/dobavljačima i/ili proizvođačima vakcina protiv koronavirusa, u slučaju negativnih posljedica vakcinacije, na način kako je ta izjava formulirana u postupku nabavke vakcina kroz COVAX mehanizam, javlja Anadolu Agency (AA).

Vlada FBiH na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrala je infomaciju o provođenju postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima s proizvodačima vakcina ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabavke vakcina protiv koronavirusa od 26. do 31. marta.

“Zavod je zadužen i da Pregovaračkom timu za nabavku vakcina dnevno dostavlja tabelarni pregled podataka napretka procesa postupka nabavke, u odnosu na svakog pojedinačnog potencijalnog ponuđača ili dobavljača”, saopšteno je nakon sjednice Vlade FBiH.

Premijer FBiH Fadil Novalić ovlašten je da potpiše pisma namjere koja budu zatražena od Zavoda za javno zdravstvo i Ureda federalnog premijera, nakon iskazane spremnosti za nabavku vakcina protiv koronavirusa za potrebe FBiH i za kompanije koje trenutno nisu registrirane kao veleprometnici lijekovima.

Novalić je danas u svojstvu člana Pregovaračkog tima za nabavku vakcina protiv koronavirusa za potrebe građana FBiH, upoznao članove Vlade o dosad poduzetim aktivnostima.

U saopštenju iz Vlade FBiH se navodi da je premijer u više navrata razgovarao s ambasadorom Narodne Republike Kine u BiH, sastao i sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH, kao i da je ostvarena komunikacija sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, te Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

“S ciljem mogućnosti samostalne nabavke vakcina, premijer je u stalnoj komunikaciji sa ambasadorima BiH u Ruskoj Federaciji, NR Kini, Republici Turskoj, Maleziji, te Stalnim predstavnišvom BiH pri Ujedinjenim nacijama”, navodi se u saopštenju.