borba protiv koronavirusa

Vlada FBiH podržala kreditno zaduženje kod Svjetske banke od 20 miliona dolara

vlada

Konačna odluka o zaduženju bit će donijeta po okončanju pregovora sa Svjetskom bankom s kojom će biti utvrđeni konačni uvjeti kreditnog zaduženja

Vlada Federacije BiH podržala je na današnjoj sjednici u Sarajevu inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Svjetske banke budu osigurana sredstva za finansiranje hitne podrške kao odgovor na COVID-19 u Bosni i Hercegovini, u iznosu do 20 miliona dolara.

Konačna raspodjela ovih sredstava između entiteta bit će utvrđena prije ili tokom pregovora.

Prihvaćena je informacija o ovom zajmu Svjetske banke, kao osnova za vođenje pregovora i zadužena su federalna ministarstva finansija i zdravstva da u tim za pregovore o zajmu imenuju svoje ovlaštene predstavnike.

Konačna odluka o zaduženju bit će donijeta po okončanju pregovora sa Svjetskom bankom s kojom će biti utvrđeni konačni uvjeti kreditnog zaduženja.

Federalno ministarstvo finansija će Vladi Federacije BiH podnijeti informaciju o pregovorima i tekst usaglašenog sporazuma o zajmu između BiH i Svjetske banke. Ovo ministarstvo je zaduženo da ovaj zaključak dostavi Ministarstvu finansija i trezora BiH s ciljem provođenja dalje procedure u vezi s kreditnim zaduženjem.

U informaciji o zajmu je navedeno da je Grupacija Svjetske banke izrazila spremnost stavljanja na raspolaganje paketa hitne podrške putem zajmova IBRD-a kao pomoći zemljama u njihovim naporima da preveniraju, otkrivaju i reagiraju na prijetnje koje je izazvao COVID-19.

Predloženi finansijski instrument, koji se odobrava na ubrzanoj osnovi, omogućava širok dijapazon podrške, uključujući i napore za praćenje bolesti i poticanje intervencija u javnom zdravstvu i radu s privatnim sektorom na reduciranju uticaja na ekonomije.

Predložene oblasti finansiranja povezanih sa COVID-19 su medicinski materijal i oprema, kompleti za testiranje, bolnička oprema, pripravnost, gradnja kapaciteta i zdravstvenih objekata za hitnu medicinsku pomoć, obuka, uklanjanje medicinskog otpada, diskusije u zajednici i diseminacija inafomacija stanovništvu, hitna podrška u hrani, hitne isplate socijalnih primanja/podrške, isplate za prekovremeni rad i rizik za rad medicinskog osoblja koje radi u vanrednom stanju i provedba i monitoring projekta.

Cilj predložene hitne finansijske pomoći je pružanje podrške zemlji u njenom radu i davanju odgovora na prijetnju koju nameće COVID-19, kao i jačanje nacionalnih sistema javnozdravstvene pripravnosti.

Obzirom na potrebnu hitnost u djelovanju u brojnim područjima da bi se predvidjeli uticaji, ukazana je potreba i za dugoročnijim programom obzirom na sistemske slabosti osnovnih javno-zdravstvenih funkcija.

Usvojivši informaciju u vezi s umanjenjem zakupnine za korištenje poslovnih prostora kojima upravlja Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, Federalna vlada je zadužila ovu službu da za 50 posto umanji iznose zakupnine.

Ukoliko sadašnja situacija s pandemijom dulje potraje, predloženo je da od 1. aprila ove godine, pa do prestanka proglašenja stanja nesreće, plaćanje zakupnine bude potpuno obustavljena.

Ovo je učinjeno u skladu s novonastalim okolnostima koje odnose na pandemiju korona virusa, zbog nemogućnosti poslovanja određenih subjekata na teritoriji Federacije BiH, a s ciljem jednakog tretmana svih zakupaca.