Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

na današnjoj sjednici

Vlada FBiH ponovo o mjerama: Usvojene naredbe i preporuke Kriznog štaba

vlada fbih

Krizni štab FMZ-a je zadužen da kontinuirano prati epidemiološku situaciju COVID-19 na području FBiH te, u slučaju pogoršanja, odmah preporuči Vladi Federacije BiH nove mjere

Vlada FBiH održala je danas sjednicu na kojoj su usvojene naredbe i preporuke kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Vladama kantona, odnosno kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva naređeno je da kontinuirano prate epidemiološku situaciju na području kantona, te u slučaju pogoršanja pravovremeno djeluju i donose mjere spram epidemiološke situacije i o tome redovno izvještavaju Krizni štab FMZ-a.

Među naredbama je i obavezno nošenje respiratorne zaštitne maske u svim zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite (uposlenici, pacijenti i svi posjetioci).

Naloženo je zdravstvenim ustanovama da reduciraju posjete u skladu s kriznim planom pripravnosti i odgovora na pojavu koronavirusa.

Nadležna tijela vlasti u kantonima, kao i zdravstvene ustanove u kantonima, dužna su otvoriti punktove za vakcinaciju protiv koronavirusa na nivou svake općine s ciljem veće dostupnosti vakcinacije stanovništvu.

“U informaciji je procjenjeno da je prijetnja zdravlju opće populacije umjerena do visoka. Prema podacima dostavljenim Zavodu za javno zdravstvo FBiH, u Federaciji BiH trenutno evidentirano 7.657 aktivnih slučajeva koronavirusa”, saopćeno je iz ureda Vlade FBiH nakon današnje sjednice.