Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Vlada FBiH prodala dionice Bosnalijeka

06/10/2016

Vlada FBiH je danas, putem Sarajevske berze, prodala svoj udio u sarajevskoj farmaceutskoj kompaniji „Bosnalijek“. Udio Vlade FBiH u vlasništvu nad „Bosnalijekom“ iznosio je 19,26 posto.

Cijena po kojoj je obavljena ova prodaja iznosila je 15,5 KM po dionici, što je za blizu pet posto više od početne cijene, koja je iznosila 14,73 maraka. U prodaju je pušteno svih 1.507.724 dionica, koliko ih je bilo u vlasništvu Vlade FBiH, što znači da će federalni budžet, zahvaljujući ovoj transakciji, biti bogatiji za nešto više od 23 miliona maraka. Rast cijene dionica ostvaren je zahvaljujući činjenici da se za njihovu kupovinu, u toku trajanja aukcije na berzi, javilo više ponuđača, a dionice su prodate po najpovoljnijoj ponuđenoj cijeni.

Prodaja je obavljena po takozvanom modelu 1. On podrazumijeva da kupovni nalog mora, po količini dionica kojima se trguje, biti identičan prodajnom nalogu. Drugim riječima, kupac je postao vlasnik cjelokupnog paketa dionica koje su se našle na tržištu.

Ovo trgovanje je bio drugi pokušaj Vlade FBiH da proda svoj udio u vlasništvu nad Bosnalijekom. Prva prodaja je organizovana 28. jula i tada je početna cijena dionica iznosila 15,50 KM. Međutim, kako se u toku aukcije nije javio niti jedan ponuđač, prodaja je oglašena neuspješnom, a Vlada FBiH je nedavno smanjila cijenu dionica na 14,73 maraka, javlja Faktor.

Vlada FBiH je bila drugi po veličini dioničar u „Bosnalijeku“, nakon firme Haden iz Luksemburga koja je vlasnik blizu 30 posto dionica.

Komentari