Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada FBiH smijenila Nadzorni odbor Razvojne banke

BiH

vlada fbih

Vlada FBiH i danas se bavila smjenama i imenovanjima. Dužnosti je razriješen direktor Agencije za privatizaciju Federacije Šuhret Fazlić, koji je jučer podnio ostavku, zbog osnivanja firme Intera. Rečeno je da će Vlada nastaviti provoditi sve aktivnosti na osnivanju te firme. Neke smjene su obavljene i u strukturama Razvojne banke, a svi su izgledi da će ih biti još.

Intera će biti formirana. Ali pod nazivom Interas. I to je pozitivna priča, kaže premijer Federacije Fadil Novalić. Firma Interas će biti smještena na prostoru Vazduhoplovne baze Orao u Rajlovcu. I tu, za premijera, nema ništa sporno.

“To preduzeće ima jedini zadatak da bude industrijska zona Federacije, na 812 hiljada m2 i na vrlo dobroj lokaciji i mi ćemo u taj prostor privlačiti strateškog partnera ili partnere i to smo već otpočeli”, kaže Novalić.

“Smatram da je ta odluka suprotna zakonima o privatizaciji i početnom bilansu. Agencija za privatizaciju je Vladina agencija, ona treba da provodi odluke Vlade, a ja ne mogu da provedem odluku koja je nezakonita”, poručuje Fazlić

Formiranje firme Interas je i zvanični razlog ostavke direktora Federalne agencije za privatizaciju Šuhreta Fazlića. Jer radi se o firmi koja će, kaže, oduzeti nadležnosti Direkciji čije je formiranje predviđeno postojećim Zakonom.

“Smatram da je ta odluka suprotna zakonima o privatizaciji i početnom bilansu. Agencija za privatizaciju je Vladina agencija, ona treba da provodi odluke Vlade, a ja ne mogu da provedem odluku koja je nezakonita”, poručuje Fazlić.

Prihvatanje Fazlićeve ostavke danas nije bilo jedino kadrovsko rješenje. Nakon održane Skupštine Razvojne banke Federacije, smijenjen je njen Nadzorni odbor – zbog smanjenog profita, negativnog izvještaja Agencije za bankarstvo, brojnih primjedbi, tvrdi premijer Novalić. Imenovan je i privremeni Nadzorni odbor.

“U njemu su Fuad Kasumović, Mustafa Mujezinović, bivši premijer i član Razvojne banke, te Asim Omanić, bivši i prvi direktor Razvojne banke, koji je dobro radio. Znači, želimo više stručnosti u toj banci”, ističe Novalić.

Kaže i kako smjena Nadzornog odbora ne mora značiti da će biti smjene uprave.

Ipak, moglo bi značiti smjenu aktuelnog direktora Salke Selmana. O tome je riječi bilo i na sinoćnjem Kolegiju SDA. Nezvanično, i sam predsjednik Kadrovske komisije ove stranke Asim Sarajlić nema ništa protiv Selmanove smjene, javlja FTV.

Inače, u Nadzorni odbor imenovan je i Amir Avdić, te još tri hrvatska člana. HDZ-ovi ministri nisu željeli pred kamere, ali u su u njenoj blizini – na pitanje slijedi li smjena uprave Razvojne banke, odgovorili – da bi to bilo logično.