Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada FBiH spriječila povećanje naknada za službena putovanja

vlada fbih

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je na 59. sjednici, koja je završena u Sarajevu, utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila i ostale odredbe o obaveznom osiguranju od odgovornosti.

Izmjenama je predloženo da Agencija za nadzor donosi zajedničke uvjete i premijski susistem za obavezna osiguranja od odgovornosti, čime je harmonizirana regulativa na nivou BiH, obzirom da je ta odredba na istovjetan način regulirana Zakonom o obveznim osiguranjima u prometu u RS.

Vlada Federacije BiH danas je izmijenila Uredbu o naknadama troškova za službena putovanja i iz njenog teksta brisala član 18. koji je propisivao uvećanje dnevnice za dužnosnike FBiH od deset do 25 posto.

Dakle, dnevnica za službeno putovanje na području Bosne Hercegovine sada je ista za sve i utvrđena u visini od 25 KM, dok su dnevnice za inostranstvo utvrđene posebnim prilogom koji je sastavni dio Uredbe.

Vlada FBiH je utvrdila listu investicionih projekata za Federaciju BiH u sektorima poljoprivrede, energetike, industrije, transporta, turizma i zaštite životne sredine. Riječ je o listi projekata koji predstavljaju potencijalne investicije koje će biti finansirani iz privatnih i drugih izvora, a plan ostaje otvoren i za nove projekte. Ukupna vrijednost kandidovanih projekata uključenih u listu iznosi 21.229.392.433 KM, od čega se 215.000.000 KM odnosi na projekte iz sektora poljoprivrede, 11.835.967.433 KM na energetiku, 635.600.000 KM na industriju, 7.927.820.000 KM na sektor transporta i komunikacija i 615.005.000 KM na oblasti turizma i zaštite životne sredine.

Na prijedlog federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vlada Federacije BiH je utvrdila termin i zakazala tematsku sjednicu o stanju u poljoprivredi. Tematska sjednica bit će održana 12. jula ove godine, a na njoj će biti razmatrano trenutno stanje u oblasti poljoprivrede, opterećeno naslijeđenim dugovanjima, te prijedlozi i mjere poljoprivredne politike u narednom periodu kako bi ovaj sektor bio transformiran i bio održiv i konkurentan.

Federalna vlada je, na prijedlog Federalnog ministarstva prostornog uređenja, utvrdila amandmane na Prijedlog prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH “Autocesta na koridoru Vc”. U skladu sa Odlukom Vlade FBiH od 19.2.2016. godine, a vezano za inicijativu JP Autoceste Federacije BiH, optimizirana je ukupna trasa autoceste na Koridoru Vc.

Amandmanima je predviđena mogućnost polaganja instalacija energetske infrastrukture, vodoopskrbe, telekomunikacija, PTT instalacija, a prema prostornim i tehničkim mogućnostima u prostoru trase Koridora Vc (zaštitnog pojasa) i u nazivu planskog dokumenta definiran period od 20 godina važenja prostornog plana od dana objavljivanja Odluke o donošenju plana u „Službenim novinama FBiH“. Usvajanje ovih amandmana na Prijedlog prostornog plana otvara mogućnosti angažiranja građevinske oprative i pokreće ciklus investicija u FBiH.

Prihvaćeno je zaduženje Federacije BiH po Ugovoru o zajmu između Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Bosne i Hercegovine za realizaciju projekta Koridora Vc u iznosu od 80.000.000 eura. Ova sredstva će biti korištena za poddionice autoceste Buna – Počitelj, Donja Gračanica – Tunel Pečulj (Zenica sjever) i Tunel Pečuj – Klopče.

Vlada je prihvatila Dokument politike o ograničavanju javne potrošnje na plaće i naknade troškova zaposlenih čime je ispunjena i posljednja mjera Federalne vlade za zaključenje aramnžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

Federalna vlada je izmijenila Odluku o načinu, odnosno metodu privatizacije državnog kapitala u privrednom društvu Sarajevo-osiguranje d.d. Sarajevo. Postupak prodaje provest će Agencija za privatizaciju u FBiH, u skladu s Pravilnikom o postupku prodaje državnog kapitala na berzi, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.


Utvrđena lista investicionih potencijala za FBiH

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici utvrdila listu investicionih projekata za Federaciju BiH u sektorima poljoprivrede, energetike, industrije, transporta, turizma i zaštite životne sredine.

Riječ je o listi projekata koji predstavljaju potencijalne investicije koje će biti finansirani iz privatnih i drugih izvora, a plan ostaje otvoren i za nove projekte, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ukupna vrijednost kandidovanih projekata uključenih u listu iznosi 21.229.392.433 KM, od čega se 215.000.000 KM odnosi na projekte iz sektora poljoprivrede, 11.835.967.433 KM na energetiku, 635.600.000 KM na industriju, 7.927.820.000 KM na sektor transporta i komunikacija i 615.005.000 KM na oblasti turizma i zaštite životne sredine.

Po stepenu pripremljenosti, projekti su podijeljeni u tri kategorije i to kao projekti koji su ili pred realizacijom (postoji tehnička dokumentacija i poznati su izvori finansiranja), spremni za realizaciju (dokumentacija potpuno ili djelomično pripremljena, modeli finansiranja nisu određeni), te projekti u različitim fazama pripreme.

Iz oblasti energetike je na listu uvršten 41 projekt. Investiciono su najvredniji TE i Rudnik Kongora Livno s 2.151.000.000 KM, Blok 7 TE Tuzla od 1.466.900.000 KM, TE i Rudnik Bugojno s 1.332.000.000 KM, Blok 8 u TE Kakanj vrijednosti 1.224.000.000 KM, Blok 1 TE Banovići od 935.000.000 KM, TE i Rudnik Kamengrad Sanski Most sa 730.000.000 KM, te s po 200.000.000 KM toplovod TE Kakanj – Sarajevo i HE Unac.