BiH

Vlada FBiH usvojila Program ekonomskih reformi, ove godine planiran rast 3,2 posto

08/01/2016

Federalna vlada usvojila je na današnjoj sjednici u Sarajevu Program ekonomskih reformi za period 2016-2018. godina.

Kako je na pres-konferenciji održanoj tokom sjednice izjavila ministrica finansija Jelka Milićević, to je na određeni način pretpristupni ekonomski program za pridruživanje Evropskoj uniji.

Program će sedam dana biti na ocjeni javnosti na web stranici, a do 31. januara bit će proslijeđen Evropskoj komisiji jer je i osnova za državni program ekonomskih reformi.

Planiran je ekonomski rast u FBiH u navedenom periodu, i to 3,2 posto ove godine, 3,6 posto iduće, a 2018. godine 4,4 posto. Namjera je, također, držati zaduženost pod kontrolom.

Ministrica Milićević navela je 14 zacrtanih reformskih prioriteta u Programu, među njima unapređenje putne i energetske infrastrukture, restrukturiranje željeznica u svrhu ekonomskog rasta, očuvanje stabilnosti finansijskog sistema, podršku malim i srednjim preduzećima, uvjete za rast zaposlenosti, reformu obrazovnog i unapređenje sistema socijalne zaštite.

Unapređenje turističko-ugostiteljske djelatnosti je, također, među zacrtanim prioritetima u Programu koji će, po izjavama zvaničnika, opredijeliti i rad Federalne vlade u navedenom periodu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.