Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada FBiH: Za 2017. planirano 30 miliona KM za zapošljavanje

vlada-fbih

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici u Sarajevu utvrdila i u hitnu parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Federacije BiH za 2016. i razmatrala radni tekst Budžeta Federacije BiH za 2017. godinu.

Oba ta dokumenta predstavljaju odraz i nastavak opredjeljenja Vlade Federacije BiH za daljnje provođenje mjera restriktivne javne potrošnje kako bi što prije bio postignuti stabilan i održiv fiskalni sistem i kontrola javne potrošnje u skladu s novim institucionalnim okvirom.

Rebalansirani budžet Federacije BiH za 2016. godinu predložen je u iznosu od 2.517.180.917 KM, što je za 81,6 miliona KM ili tri posto manje u odnosu na postojeći.

Budžetom za 2017. godinu bit će planirano 30 miliona KM na ime poticaja zapošljavanju, te 8.000.000 KM za stvaranje uslova za nastavak provođenja seta antikoruptivnih zakona.

Danas je utvrđen i Prijedlog zakona o stečaju koji značajan samo za unaprjeđenje poslovnog ambijenta u Federaciji BiH i koji će značajno olakšavati i rad sudova. Novi Zakon o stečaju omogućava blagovremeno pokretanje stečajnog postupka, finansijsko i operativno restrukturiranje dužnika, skraćivanje trajanja i smanjenje troškova stečajnog postupka.

Vlada je prihvatila izvještaj o radu Agencije za reviziju privatizacije u FBiH za period januar-juni 2016.godine, zatim konsolidirani izvještaj interne revizije u javnom sektoru u Federaciji BiH za 2015. godinu.

Prihvaćena je informacija o ostvarenim i raspoređenim javnim prihodima u Federaciji BiH za prvih devet mjeseci ove godine, koji su iznosili 5.673,7 miliona KM, što je za šest posto ili za 323,1 milijuna KM više u odnosu na isti period 2015. godine. U navedeni iznos nisu uključena sredstva financiranja.

Federalna vlada je danas imenovala direktoricu i članove Upravnog odbora Federalnog zavoda za zapošljavanje, saaopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.