BiH

Mostar

Vlada HNK-a povećala izdvajanja za zdravstvene ustanove

25/02/2019

Za potporu zdravstvenim ustanovama, sredstva su, s 2 miliona maraka koliko je izdvojeno protekle godine, povećana na ukupno 7 miliona maraka u ovogodišnjem budžetu

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) usvojila je u ponedjeljak na sjednici Odluku o mjerilima i odobravanju novčanih sredstava za osiguranje elemenata standarda za investicijsko ulaganje i investicijsko tekuće održavanje te informatiziranje zdravstvene djelatnosti bolničkih zdravstvenih ustanova čiji je osnivač ili suosnivač HNK.

Za potporu zdravstvenim ustanovama, sredstva su, s 2 miliona maraka koliko je izdvojeno protekle godine, povećana na ukupno 7 miliona maraka u ovogodišnjem budžetu.

Bolničke ustanove dobile su ukupno 6 miliona maraka, i to Sveučilišna klinička bolnica Mostar 3.525.000, Katnonalna bolnica ”dr. Safet Mujić” Mostar 1.602.000, te Opća bolnica Konjic 873.000 maraka. Također, za zdravstvene ustanove kojima Vlada nije osnivač niti suosnivač planirano je milion maraka.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Vlada je usvojila Odluku kojom je visina stalne novčane pomoći za jednočlano kućanstvo sa 100 maraka povećana na 130, za što je u ovogodišnjem proračunu osigurano ukupno 800.000 maraka.

Nastavljajući aktivnosti na provedbi Kantonalnog programa ranog otkrivanja raka dojke 2019.-2022. usvojen je Program utroška sredstava u iznosu 250.000 maraka. Sredstva će, temeljem potpisanih ugovora, biti transferirana zdravstvenim ustanovama koje će sudjelovati u provedbi Programa.

Vlada je dala suglasnost na Program rada i Financijski plan za 2019. godinu, te Izvještaj o radu Agencije za privatiziranje HNK-a za 2018. godinu.

Istaknuto je kako se Programom privatiziranja za 2019. godinu planiraju aktivnosti vezane za privatiziranje preostalog državnog kapitala i državne imovine na prostoru HNK-a kroz postupak velikog i malog privatiziranja, te nastavak kontrole izvršenja obveza iz kupoprodajnih ugovora.

Usvojen je i Plan javnih nabava i donijeta Odluka o pokretanju postupka javnih nabava za 2019. godinu.

Osim toga, usvojen je i niz drugih odluka, rješenja i izvještaja iz različnih područja vladina djelovanja.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.