BiH

Vlada HNK: Majkama za vrijeme porodiljnog odsustva 80 posto plaće

25/10/2017

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona na današnjoj je sjednici u Mostaru usvojila Informaciju Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNK-a o stanju u obrazovanju u školskoj 2017./2018. godini s aspekta pravnoga okvira, odgojno-obrazovnih procesa i ustanova, preko materijalnih i kadrovskih uvjeta.

U Informaciji, koja će biti upućena u skupštinsku proceduru, posebno je istaknuto kako je potrebno donošenje novih zakonskih propisa i podzakonskih akata, koji bi cjelovito i sustavno regulirali područje obrazovanja. Također, predložene su i mjere za poboljšanje stanja u obrazovanju usmjerene ka kvalitativnom poboljšanju i unaprjeđenju cjelovitog obrazovnog sustava.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, Vlada je usvojila Odluku o utvrđivanju prava na naknadu plaće i visine naknade ženi-majci u radnom odnosu kod korisnika Proračuna HNK za vrijeme porodiljinog odsustva. Odlukom je utvrđeno pravo na naknadu plaće u ukupnom iznosu 80 posto plaće koju je žena-majka ostvarila u mjesecu prije stupanja na porodiljino odsustvo.

Na današnjoj sjednici, Vlada je prihvatila Nacrt Sporazuma o sufinanciranju izravne tehničke potpore Projekta Integriranog lokalnog razvitka (ILDP). Sudjelovanjem u Projektu Vlada će dobiti potporu kako bi bio afirmiran funkcionalan sustav za planiranje i upravljanje razvitkom.

Vlada je usvojila i Odluku o odobravanju utroška 210.000 KM za unapređenje rada medijskih kuća i redovito praćenje provedbe Programa rada Vlade i drugih institucija HNK-a, saopšteno je iz kantonalne Vlade.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.