Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada HNK potpisala kolektivni ugovor sa doktorima

BiH

Мостар – Херцег, Беванда – потписан

Premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona /HNK/ Nevenko Herceg i predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije u tom kantonu Kristina Bevanda potpisali su danas Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i doktora medicine i stomatologije.

Herceg je rekao da su pregovori Vlade i Sindikata okončani uspješno i da će Kolektivni ugovor vrijediti tri godine.

“Bilo je potrebno puno zajedničkih napora, dijaloga i kompromisa kako bi se došlo do obostrano prihvatljivih rješenja. Iako se radi o značajnim finansijskim izdacima, Vlada, uz poboljšanje materijalnog statusa doktora medicine i stomatologije, na ovaj način želi poboljšati i nivo kvalitete zdravstvene brige za građane”, rekao je Herceg.

On je najavio da će sutra biti upućen Prijedlog kolektivnog ugovora i Nezavisnom strukovnom sindikatu zaposlenih u zdravstvu na području HNK i Nezavisnom sindikatu zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, te izrazio uvjerenje da će i sa njima uskoro uspješno okončati pregovore.

Bevanda je rekla da je ovo samo početak djelovanja Sindikata koji će i ubuduće biti prepoznat kao partner u rješavanju svih pitanja i zaostalih problema u sistemu zdravstva.

“Jednostavno smo uzeli stvar u svoje ruke. Nije nam bilo lako, trebalo je vremena da se shvati naša ozbiljnost i da se shvati da naša upornost neće nikada oslabiti kada nas veže zajednički cilj”, rekla je Bevanda.

Ona je istakla da strukovni sindikat nastavlja borbu za preostala dva kantona u kojima nije potpisan Kolektivni ugovor za doktore. “Kada zaokruže cijelu FBiH, onda se korak po korak okrećemo rješavanju svega ostalog što nam smeta u sistemu zdravstva”, rekla je Bevanda.

Na nedavno održanoj sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je dala saglasnost na Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika iz oblasti doktora medicine i stomatologije, kao i uslovima i roku primjene, te usvojila Zaključak u vezi s nastavkom dijaloga sa sindikatima zdravstvenih radnika i radnika u zdravstvu.