Vlada HNK u 2017. namjerava popraviti sigurnosnu situaciju u kantonu

sinidkat policija hnk (3)
Foto: A. M.

Nakon dva mjeseca pauze, u Mostaru je nedavno zasjedala Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona. Uz ostalo, usvojen je plan rada Vlade za ovu godinu, a premda je bilo planirano da se razmatra i program rada Skupštine, zastupnici ga ipak nisu usvojili. Budući je bilo dosta primjedbi na program rada, kolegij Skupštine je zadužen da ih sve razmotri i usuglasi za narednu sjednicu.

Plan rada Vlade s druge strane predstavlja temelj onoga što bi kantonalne vlasti u Mostaru trebale raditi ove godine. Zanimljivo je da je Vlada Nevenka Hercega na prvo mjesto plana stavila sigurnosno stanje u kantonu i jačanje vladavine prava. Naglašeno je da će biti poduzeti brojni koraci kako bi se poboljšao položaj policajaca u HNK, te istovremeno i poboljšala sigurnosna situacija u kantonu.

Stanje unutar MUP-a u Hercegovini odavno je izmaklo kontroli, s obzirom na blokadu usljed političkih nesuglasica na relaciji HDZ BiH – SDA koja je započela imenovanjem komesara policije iz reda hrvatskog naroda, a što je bilo suprotno ranijem političkom dogovoru. Usljed krize propao je konkurs za prijem više desetina mladih policajaca, što je na koncu dovelo do manjka kadra i loše sigurnosne situacije unutar kantona.

Policajci su nezadovoljni jer im se dugo već duguje novac po pravosnažnim presudama, zbog čega već godinu pokušavaju stupiti u generalni štrajk, ali ne uspijevaju.