Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrdio ministar

Vlada i krizni štab BPK nisu donijeli odluku o uvođenju VTP pravila

Eniz_Halilovic FENA (1)

Mi ćemo pratiti situaciju i ponašati se u skladu s tim, kazao je ministar zdravstva

Krizni štab Ministarstva zdravstva i Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde nisu donijeli odluku o uvođenju VTP pravila (vakcinisan, testiran, prebolovao) na području tog kantona, potvrdio je resorni ministar Eniz Halilović.

Naglasio je da je na sjednici kriznog štaba razgovarao o ovoj temi dan prije nego što je Vlada FBiH stavila van snage naredbu prema kojoj bi VTP potvrde bile obavezujuće na području Federacije od 20. decembra.

– Zbog toga je došlo do zbunjivanja javnosti jer su na određenim portalima i društvenim mrežama plasirane informacije da je u BPK donesena odluka o uvođenju VTP pravila, što nije istina. Krizni štab je zasjedao prije sjednice Vlade FBiH i ponašao se u skladu s ranijim naredbama koje su u tom trenutku bile na snazi uključujući i onu vezanu za VTP pravilo – pojasnio je Halilović.

Naglasio je da ni tada krizni štab ni Vlada BPK nisu donijeli naredbu o uvođnju obaveznih VTP potvrda.

– S obzirom na to da je Vlada FBiH svojim zaključkom prepustila kantonima da spram procjene epidemiološke situacije eventualno uvedu i VTP pravilo, mi ćemo pratiti situaciju i ponašati se u skladu s tim. Za sada nema potrebe za uvođenje VTP potvrda u BPK gdje je procenat vakcinacije dostigao 49,7 posto od ukupnog broja punoljetnih građana. Trenutno su aktivna 43 slučaja koronavirusa, 94 osobe su pod zdravstvenim nadzorom dok je šest na bolničkom liječenju – kazao je ministar zdravstva BPK Goražde.