Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada Japana dodijelila oko 268.000 KM za obnovu dvije osnovne škole

japanska ambasada

Vlada Japana je dodijelila dva granta ukupne vrijednosti više od 268.000 KM za projekte u Sarajevu i Tuzli u sektoru osnovnog obrazovanja u BiH, a ceremonija potpisivanja ugovora o dodjeli sredstava bit će održana sutra u prostorijama Ambasade Japana u Sarajevu.

Japanska vlada je odlučila da dodijeli grant u ukupnom iznosu od 137.089 eura (oko 268.000 KM), u okviru Grant programa Vlade Japana za temeljne projekte (GAGP) za projekte obnove Osnovne škole “Čengić Vila I” u Sarajevu i OŠ “Novi Grad” u Tuzli, u svrhu sanacije školskih objekata.

Dodijeljen je iznos od 71.172 eura (oko 139.000 KM) za projekt obnove OŠ “Čengić Vila I” u Sarajevu. Školu pohađa oko 870 učenika i ima 130 uposlenika. Projekt se odnosi na obnovu krova, uključujući i azbest te zamjenu starih prozora, kako bi se unaprijedili obrazovni uslovi i obezbjedio komforan ambijent za djecu.

Vlada Japana je također dodijelila iznos od 65.917 eura (oko 129.000 KM) za projekt obnove OŠ “Novi Grad” iz Tuzle. Dodijeljena sredstva će omogućiti obnovu dotrajalih prozora i vrata u školi. Škola je osnovana 1960. i trenutno školu pohađa oko 670 učenika. Zahvaljujući ovom projektu će biti u mogućnosti da pruži bolje uslove učenja za djecu.

Japan je jedan od najvećih bilateralnih donatora u BiH. U okviru GAGP, japanska pomoć BiH je dosegla više od 17 miliona eura ili oko 35 miliona KM u posljednjih 20 godina, pokrivajući različite sektore osnovnih ljudskih potreba, kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje, vodosnadbijevanje, poljoprivreda, zaštita okoliša, infrastruktura, kultura.

Japan će nastaviti pomagati BiH, s ciljem doprinosa socio-ekonomskom razvoju u ovim ključnim sektorima, poručili su iz Ambasade Japana u BiH.