Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada Japana dodijelila više od 268.000 KM za obnovu škola

japan donacije33

Vlada Japana dodijelila je dva granta vrijednosti više od 268.000 KM za projekte u Sarajevu i Tuzli u sektoru osnovnog obrazovanja.

Ugovore o dodjeli sredstava danas su potpisali ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa, direktorica OŠ “Čengić Vila I” u Sarajevu Nermina Sabljica i direktor OŠ “Novi Grad” u Tuzli Peđa Hasić.

Ambasador Ogawa je naveo da je japanska vlada odlučila da dodijeli grant od 137.089 eura (oko 268.000 KM), u okviru Grant programa za temeljne projekte (GAGP) za projekte obnove navedenih školskih objekata.

– Nadam se da će se implementacijom ovih projekata unaprijediti uvjeti osnovnog obrazovanja u BiH i da će se obnovljene škole, zahvaljujući ovom grantu, koristiti mnogo godina i da će se njima upravljati na adekvatan način – kazao je ambasador Ogawa.

Za projekt obnove OŠ “Čengić Vila I” u Sarajevu dodijeljeno je 71.172 eura (oko 139.000 KM). Školu pohađa oko 870 učenika i ima 130 uposlenika. Projekt se odnosi na obnovu krova, uključujući i azbest te zamjenu starih prozora da bi se unaprijedili obrazovni uvjeti i osigurao komforan ambijent za djecu.

Osnovnoj školi “Novi Grad” iz Tuzle vlada Japana je dodijelila 65.917 eura (oko 129.000 KM), a dodijeljena sredstva će omogućiti obnovu dotrajalih prozora i vrata. Škola je osnovana 1960. i pohađa je oko 670 učenika. Zahvaljujući ovom projektu bit će u mogućnosti da pruži bolje uvjete učenja.

Direktori osnovnih škola Sabljica i Hasić zahvalili su vladi Japana na pomoći kojom se stvaraju bolji i sigurniji uvjeti za učenike, ali i to što je vrijednost projekta utoliko veća, jer su učenici u vladi Japana dobili još jednog prijatelja.