Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada Japana dodjeljuje više od 615.000 KM za deminiranje

BiH

deminer222

Vlada Japana odlučila je dodijeliti 314.787 eura (više od 615.000 KM) za projekt podrške aktivnostima deminiranja u Ilijašu i Busovači, a u Ambasadi Japana u Sarajevu za danas je najavljena ceremonija potpisivanja grant ugovora.

Vlada Japana potpisat će ugovor za projekt s ITF-om Unapređenje ljudske bezbjednosti, humanitarna neprofitna organizacija koju je osnovala Vlada Republike Slovenije.

Implementacijom tog projekta ukupno 295.638 kvadratnih metara zagađenih minama bit će oslobođeno putem metoda deminiranja i tehničkog izviđanja te predato lokalnom stanovništvu na korištenje. Taj projekt doprinijet će poboljšanju životnih uslova, poljoprivrede, javne bezbjednosti i ostalih privrednih aktivnosti u obje općine.

Taj projekt sufinansirat će Ambasada SAD-a u BiH sa 18.000 eura. Ceremoniju potpisivanja grant ugovora organizira ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa, a prisustvovat će i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack.

Japan je na bilateralnom nivou jedan od najvećih donatora u BiH. Unutar GAGP-a, pomoć Japana u BiH je dostigla više od 17 miliona eura ili oko 35 miliona KM u proteklih 20 godina, koja pokriva vitalne sektore kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje, vodosnabdijevanje, poljoprivreda, zaštita okoliša, infrastruktura, kultura i sl. Japan će nastaviti podržavati BiH, s ciljem doprinosa socio-ekonomskom razvoju u ovim ključnim područjima, saopćeno je iz Ambasade Japana.