realizacija mjera

Vlada Kantona Sarajevo pripremila dokument o prvih 100 dana rada

slika forto 2

Forto također ističe da ovaj kvartalni izvještaj istovremeno prikazuje rad Vlade u prvih 100 dana od imenovanja, period koji je postavljen kao standard u svijetu, po kojem se onda procjenjuje uspjeh premijera, ministara te Vlade u cjelini

Dokument „Plan realizacije mjera iz Sporazuma o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo za 2021-2022. godinu“ pripremljen je povodom 100 dana aktuelne Vlade Kantona Sarajevo, saopćila je kantonalna pres-služba.

U skladu s jučerašnjom najavom premijera Kantona Edina Forte, dokument je finaliziran danas.

Alat je novinarima i analitičarima koji im omogućava praćenje i korekciju rada nosilaca javnih funkcija, ali je istovremeno i iskaz spremnosti Vlade KS da svoje planove i rezultate dijeli s građanima, navodi u uvodu tog dokumenta premijer Forto.

– Naša namjera je postići trajnu, strukturnu promjenu nabolje, promijeniti odnos sistema prema građanima i institucijama koje finansiramo. Naš cilj je povratak povjerenja u sistem. Želimo prije svega izbjeći greške, posebno ne ponoviti one iz prošlosti. Veoma smo svjesni svih problema i sposobni smo ih rješavati. Dali smo konkretna obećanja čija implementacija je već uveliko započela. Oko svih mjera i promjena savjetujemo se s našim socijalnim partnerima, onima na koje se promjene i mjere direktno odnose – premijerove su riječi.

Forto također ističe da ovaj kvartalni izvještaj istovremeno prikazuje rad Vlade u prvih 100 dana od imenovanja, period koji je postavljen kao standard u svijetu, po kojem se onda procjenjuje uspjeh premijera, ministara te Vlade u cjelini.

– Običaj je da tokom prvih 100 dana, Vlada i premijer konzumiraju taj kratki period kao vrijeme mira, ‘poštede’ medija i političke konkurencije. Mi to nismo imali. Ali nismo tu da se žalimo. Želimo potcrtati glavni prioritet ove vlade i mene kao premijera: normalan život, u normalnom društvu, u normalnom gradu – rekao je Forto.

On naglašava da je cilj aktuelne vlade trajno promijeniti Kanton Sarajevo.

– To možemo učiniti samo uz vašu pomoć i solidarnost, koje su prijekopotrebne u trenucima najvećih globalnih izazova u kakvim se i sami trenutno nalazimo – poručio je Forto u uvodnom obraćanju.