Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada KS-a povukla Prijedlog zakona o visokom obrazovanju

vlada-ks-konakovic
Vlada KS

Nakon višesatne rasprave na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, Vlada KS-a povukla je Prijedlog zakona o visokom obrazovanju na području KS-a.

– Primjenjivat ćemo apsoltna zakonska rješenja, ispoštovat ćemo zakon o budžetima, koji kaže ‘trezor” – kazao je premijer KS-a Elmedin Konaković u izjavi za medije.

Dodao je da će Upravni odbor Univerziteta imati apsolutnu većinu, studenti jednog, osnivač četiri, ali da će preći na trezorsko poslovanje.

Naveo je da Vlada KS-a nije to htjela, ali sada će to biti jedna od izmjena prijedloga zakona o visokom obrazovanju.

Rekao je da većina smatra kako autonomija univerziteta znači “da možeš potrošiti koliko god hoćeš novca, a da za to nikom ne odgovaraš”, te da su pojedini dekani sebi određivali enormno visoke plaće.

Podsjetio je da su u fokusu prijedloga zakona o obrazovanju bili studenti, da se mladim naučnicima otvaraju velike mogućnosti, pa i da budu dekani.

Intencija ovog prijedloga zakona o visokom obrazovanju bila je urediti ovu oblast zbog bržeg provođenja procesa integracije Univerziteta u Sarajevu (UNSA) te efikasnijim uključivanjem u evropski prostor visokog obrazovanja.

Međutim, raspravu je najviše izazvao prijedlog po kojem se Upravnom odboru Univerziteta daje potpuna finansijska integracija, nadzor, izvještavanje i finansiranje, utvrđivanje jedinstvene politike finansijskog poslovanja visokoškolskih ustanova, a ovim se definiraju novi odnosi osnivača i javnih ustanova u toj oblasti.

Konaković je izrazio očekivanje da će do početka nove akadmske godine zakon biti usvojen, a njegova primjena će zbog tehničkih razloga, biti djelimično realizirana na terenu.

U nastavku sjednice povučen je također i prijedlog zakona o uređenju saobraćaja na području KS-a, kao i prijedlog odluke o osnivanju zavoda zdravstvenog osiguranja KS i prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a.