Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stambeno pitanje mladih

Vlada KS: Informacije su neistinite, nismo donijeli odluku

vlada ks

– Nepostupanje Fonda u skladu sa zakonom i neistinito prebacivanje odgovornosti na Vladu i Ministarstvo zaslužuje svaku osudu, a i odgovornost – stoji u saopćenju Pres službe KS

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo raspisalo je Javni poziv za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih, koji je otvoren od 26.marta do 26.juna ove godine.

U tom periodu Vladi KS i resornom ministarstvu obratili su se mladi do 35 godina starosti, koji su svojevremeno zaključili predugovore o kupoprodaji stana s Fondom za izgradnju stanova za porodice šehida, poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe, s upitom zašto su Vlada i Ministarstvo zabranili zaključenje notarski obrađenih ugovora o kupoprodaji stanova, jer su takvu informaciju dobili od Fonda.

Obavještavamo javnost da su takve informacije Fonda u cijelosti neistinite, iz razloga što ni Vlada, a ni resorno Ministarstvo nisu nikada donijeli bilo kakvu odluku niti zaključak vezano za ugovore o kupoprodaji koje zaključuje Fond.

Činjenica je da je Fond obavezan u skladu sa članom 15. Zakona o pravobranilaštvu KS pribaviti pravno mišljenje Pravobranilaštva KS, prije zaključenja ugovora o kupoprodaji stana, kao i da je obavezan uz pribavljeno mišljenje Pravobranilaštva, pribaviti i saglasnost Skupštine KS prije zaključenja ugovora o kupoprodaji stana.

– Nepostupanje Fonda u skladu sa zakonom i neistinito prebacivanje odgovornosti na Vladu i Ministarstvo zaslužuje svaku osudu, a i odgovornost – stoji u saopćenju Pres službe KS.