BiH

Lejla Brčić

Vlada KS opredijeljena za transparentan rad

05/03/2019

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić je kazala da je strateško opredjeljenje Vlade KS borba protiv korupcije, a u vezi s tim Ministarstvo pravde i uprave je pokrenulo niz aktivnosti koje bi trebale osigurati transparentniji rad svih institucija

Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo je u saradnji s Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini organizovalo konsultacije o Nacrtu zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih i imenovanih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u KS sa predstavnicima nevladinih organizacija, a sve s ciljem preventivnog djelovanja protiv koruptivnih radnji.

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić je kazala da je strateško opredjeljenje Vlade KS borba protiv korupcije, a u vezi s tim Ministarstvo pravde i uprave je pokrenulo niz aktivnosti koje bi trebale osigurati transparentniji rad svih institucija.

– Zakon o pristupu informacijama nikada u praksi nije na pravi način ‘zaživio’ jer ne postoji adekvatna sankcija za njegovo kršenje – istakla je ministrica i upoznala prisutne kako su prošle sedmice na Skupštini KS usvojene izmjene i dopune Zakona o objavljivanju propisa.

Od sada će, dodala je, svi građani imati besplatan online pristup Službenim novinama, a sve javne ustanove će svoje opšte akte morati objavljivati u ovom glasniku.

Misija OSCE-a u BiH pohvalila je napore koje poduzima Vlada Kantona Sarajevo, te je njihova predstavnica Samra Ramić istakla kako već ima mnogo prijedloga za unapređenje spomenutog nacrta, saopćeno je iz Press službe KS.

Konsultacijama je prisustvovao i šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom Erduan Kafedžić, predstavnici Fondacije za razvoj i demokratiju, Centra za promociju civilnog društva (CPCD), Nansen dijalog Centra i Transparency Internationala.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.