tri miliona KM

Vlada KS s 25.000 KM pomaže mladima da dođu do stana

stanogradnja (1)

Na taj način, će mladim ljudima koji rješavaju stambeno pitanje bit moguće otkupiti te stambene jedinice za cijenu umanjenu za iznos koji je uložila Vlada KS, odnosno resorno ministarstvo

Vlada KS, putem Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, izdvojila je tri miliona KM za predinvestiranje u poticajnu stanogradnju za mlade.

Ministarstvo će putem javnog poziva pozvati sve zainteresovane investitore da ponude određeni broj stambenih jedinica koje su već izgrađene ili su u izgradnji na području cijelog Kantona Sarajevo, a svaku stambenu jedinicu će nadležno ministarstvo sufinansirati iznosom do 25.000 KM.

Na taj način, će mladim ljudima koji rješavaju stambeno pitanje bit moguće otkupiti te stambene jedinice za cijenu umanjenu za iznos koji je uložila Vlada KS, odnosno resorno ministarstvo.

Resorni ministar Enver Hadžiahmetović naveo je da je prvi korak u investiranju u poticajnu stanogradnju raspisivanje javnog poziva za zainteresovane investitore koji će biti objavljen sutra.

– Svi investitori koji imaju useljive stanove ili će biti useljivi do 30. juna 2022., uz ispunjavanje predviđenih uslova, mogu ponuditi stanove, a mi ćemo ih sufinansirati iznosom koji će zavisiti od broja ponuđenih stanova, a maksimalno do 25.000 KM po stambenoj jedinici. Te stanove ponudit ćemo mladima koji rješavaju stambeno pitanje, a oni će sami birati gdje žele stan i u kojoj veličini, po cijeni umanjenoj za iznos koji smo mi uložili – pojasnio je Hadžiahmetović.

Dodao je da će u narednom periodu biti poduzete aktivnosti i na osiguravaju povoljnijih kreditnih linija za mlade.

– Nastojat ćemo u narednom periodu da dogovorimo povoljnije kreditne linije sa nižim kamatama za mlade ljude koji na ovaj način budu rješavali stambeno pitanje, te im i na taj način pružimo podršku – rekao je ministar.

Raspisivanje javnog poziva uslijedilo je nakon što je Skupština KS sredinom prošlog mjeseca usvojila Prijedlog odluke o uslovima i načinu predinvestiranja u poticajnu stanogradnju, radi pokretanja nove stambene izgradnje u cilju sistemskog rješavanja stambenog pitanja, prevashodno mladih ljudi, nudeći im mogućnost kupovine stana po cijeni nižoj od tržišne.

Javni poziv za zainteresovane investitore trajat će 30 dana, nakon čega će oni koji ispune uslove sklopiti sporazume sa Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, na koje potom saglasnost daje Vlada KS, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.