BiH

zagađenje zraka

Vlada KS ukinula “Upozorenje”, na snazi ostaje “Pripravnost”

21/01/2020

Prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH u narednim danima se očekuje stabilno vrijeme, bez padavina, sa slabim vjetrom uz pojavu temperaturne inverzije, ali se očekuje da bi vrijednosti mogle opet porasti

S obzirom na to da je danas zrak u Kantonu Sarajevo čist, Vlada KS je na vanrednoj sjednici donijela odluku o ukidanju epizode „Upozorenje“ povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u svim zonama Kantona Sarajevo, u kojima se primjenjuje Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka.

Ovakvu odluku Vlada je donijela na osnovu činjenica da se od jučer bilježi kontinuiran pad koncentracija PM10 čestičnih tvari u zraku. Tako su danas do 14.00 sati prosječne dnevne vrijednosti bile ispod propisanih graničnih, osim stanice Ilijaš, i to: Vijećnica 23, Otoka 24, Ilidža 23 i Ilijaš 83 µg/m3.

Prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH u narednim danima se očekuje stabilno vrijeme, bez padavina, sa slabim vjetrom uz pojavu temperaturne inverzije, ali se očekuje da bi vrijednosti mogle opet porasti.

Stoga je Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka odlučilo da na snazi ostaje epizoda „Pripravnost“, saopćeno je iz Službe za protokol i Press KS.

U isto vrijeme sve obveznike podsjećaju da je neophodno je u okviru ove epizode, između ostalog, provoditi mjere, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i asistenciju organa MUP-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.