Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poziv za državljane BiH

Vlada Meksika raspisala konkurs za stipendiranje stranih studenata

Foto: Unsplash
Ilustracija

Stipendije se nude stranim studentima u više od 180 država među kojima je i Bosna i Hercegovina

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine informira sve zainteresirane za školovanje na dodiplomskom, master ili doktorskom niovu, učestvovanje u diplomskim ili postdoktorskim istraživanjima, ili za učestovanje u programima mobilnosti u okviru dodiplomskih ili diplomskih studija, da je Meksička agencija za međunarodnu razvojnu saradnju (AMEXCID) pozvala strane državljane na učešće u programu stipendiranja meksičke vlade u 2023. godini.

Stipendije se nude stranim studentima u više od 180 država među kojima je i Bosna i Hercegovina. Više od 80 meksičkih institucija učestvuje i sve nude akademske programe registrirane kod Nacionalnog Vijeća za nauku i tehnologiju (CONACYT) kao i kod Nacionalnog postdiplomskog sistema.

Ovi programi pokazuju napredak koji je Meksiko postigao u prirodnim i humanističkim naukama, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Predviđeno je stipendiranje dodiplomskih programa mobilnosti u trajanju od 24 mjeseca, master programa mobilnosti 12 mjeseci, master programa od 24 mjeseca, doktorskih programa u trajanju od 36 mjeseci i istraživačkih programa koji traju 12 mjeseci.

Krajnji rok za prijavu je 31. juli 2023. godine, a sve informacije o troškovima koje pokriva školarina i potrebnim dokumentima za apliciranje mogu se pronaći na web stranici Ministarstva civilnih poslova, navodi se u saopćenju.