Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ozbiljno ugrožen

Vlada RS-a proglasila Park prirode “Una” kao zaštitu od nuklearnog otpada

National-park-Una-870×400

ark prirode ‘Una’ je još jedan naš odbrambeni mehanizam prema namjerama Hrvatske u vezi s odlaganjem radioaktvinog otpada na Trgovskoj gori – rekla je Golić

Vlada Republike Srpske (RS) donijela je danas odluku o proglašenju Parka prirode „Una“, jer postoji opasnost da će ta lokacija biti ozbiljno ugrožena, s obzirom na planiranu izgradnju odlagališta radioaktivnog i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice sa Bosnom i Herecgovinom, odnosno u neposrednoj blizini rijeke Une.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić je rekla da će se taj park graničiti s Nacionalnim parkom prirode “Una” u Federaciji BiH, a u pitanju je lokalitet koji obuhvata 13 općina, koje se nalaze uzvodno i nizvodno uz Unu.

– Park prirode ‘Una’ je još jedan naš odbrambeni mehanizam prema namjerama Hrvatske u vezi s odlaganjem radioaktvinog otpada na Trgovskoj gori – rekla je Golić.

Istakla je i da će 27. septembra biti održani protesti građana koji žive na lokalitetu sliva rijeke Une, kako bi još jednom izrazili nezadovoljstvo zbog namjera Hrvatske.

Najavila je i sastanak s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom, kako bi na konferenciji koja se tiče atomske energije iznio stav o protivljenju BiH namjeri Hrvatske da odlaže nuklerni otpad u staroj kasarni Ćerkezovac.

– Nadam se da do toga neće doći – rekla je Golić novinarima u Banjoj Luci.

Taj resor je 2017. godine pokrenuo postupak proglašavanja prethodne zaštite područja rijeke Une.

Vlada RS-a je danas na sjednici u Banjoj Luci donijela odluku o prihvatanju grant sredstva Njemačke razvojne banke (Kreditanstalt für Wiederaufbau, KfW) za Projekat “Energetska efikasnost u javnim zgradama”, u iznosu od 10 miliona eura.