Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada RS-a protiv proširivanja nadležnosti Ministarstva odbrane BiH

BiH

vladars

Vlada Republike Srpske usvojila je danas “Informaciju o pokretanju procedure za izradu prijedloga o izmjeni i dopuni Zakona o odbrani BiH – vojnoobavještajni poslovi”, saopćeno je nakon sjednice Vlade u Banjoj Luci.

U saopćenju se navodi da Vlada RS-a nije saglasna sa bilo kakvim izmjenama Zakona o odbrani BiH, koje bi proširivale nadležnost Ministarstva odbrane BiH u oblasti bezbjednosno-obavještajnih poslova, te traži od predstavnika RS-a u institucijama BiH da spriječe donošenje takvih izmjena i dopuna Zakona.

Na sjednici je Vlada RS-a utvrdila i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, po hitnom postupku. U saopćenju Vlade navodi se da je razlog za donošenje dopuna tog Zakona uvođenje integrisanog zdravstvenog informacionog sistema u RS-u. To je propisano u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, a za njegovo uvođenje zadužen je Fond zdravstvenog osiguranja RS-a.

Vlada RS-a prihvatila je Informaciju o mogućoj saradnji sa Narodnom Republikom Kinom u razvoju zdravstvenog/bolničkog sistema u entitetu, kao i Prijedloga sporazuma o saradnji između entitetskog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i kineske kompanijom China Sinepharm International Corporation. Predsjednik entiteta Milorad Dodik će potpisati Sporazum o saradnji sa tom kompanijom tokom zvanične posjete Narodnoj Republici Kini, navodi se u saopćenju.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvo finansija RS-a su zaduženi da izrade studije izvodljivosti i pripreme projektnu dokumentacije za realizaciju projekata u zdravstvenom sistemu RS u visini do 300 miliona američkih dolara za izgradnju i opremanje nove JZU bolnice Doboj; rekonstrukciju i opremanje dijela JZU Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (porodilište i ginekologija; pedijatrija; infektivne bolesti); rekonstrukciju i opremanje JZU bolnica Zvornik, Trebinje, Mlječanica, Foča, Prijedor, Sokolac i Modriča.

Usvojena je Informacija o inicijativi za izradu Regionalnog hidro master plana za Zapadni Balkan, u kojem će biti navedene mogućnosti za izgradnju novih hidroelektrana u zemljama Zapadnog Balkana kao i mogućnosti rehabilitacije i ponovnog osposobljavanja postojećih kapaciteta.

Vlada RS-a, u funkciji skupštine akcionara, usvojila je i elektroenergetske bilanse Mješovitog Holdinga „Elektroprivreda Republike Srpske“ za 2017. godinu i za period 2017-2019. godina. Ukupno planirana proizvodnja električne energije na nivou Mješovitog holdinga „ERS“ za 2017. godinu iznosi 5.366,10 GWh, što je na nivou plana proizvodnje za 2016. godinu. Od toga u termoelektranama će biti proizvedeno 3.020,00 GWh, dok će u hidroelektranama i u malim elektranama koje su u vlasništvu Elektroprivrede RS 2436,10 GWh.

Ukupno planirana proizvodnja električne energije na nivou Mješovitog holdinaga u 2018. godini iznosiće 5.340,98 GWh, dok se u u 2019. godini očekuje proizvodnja 5.600,70 GWh električne energije, navodi se u saopćenju.