„Nova tvornica prečistača“

Vlada RS gura u stečaj firmu za koju je dala milione maraka

Nova tvornica prečistača
Foto: Arhiv

Prošle godine imali su nepunih 10.000 maraka prihoda i gubitak od 226.285 maraka

Nakon nekoliko propalih pokušaja da proda preduzeće „Nova tvornica prečistača“ iz Rogatice, Vlada Republike Srpske kao njen jedini vlasnik je odlučila da ga gurne u stečaj, saznaje portal Capital.

Naime, direktorica preduzeća Jadranka Čović je još početkom aprila podnijela prijedlog za pokretanje ovog postupka, a na ročištu za saslušanje u maju nije promijenila mišljenje.

Uplaćen predujam

Početkom juna uplatila je predujam od 3.000 maraka i dostavila uplatnicu Okružnom privrednom sudu u Istočnom Sarajevu, a koji je konstatovao da su stvoreni uslovi za pokretanje prethodnog stečajnog postupka. Konačna odluka će biti donesena krajem augusta.

Za privremenog stečajnog upravnika imenovan je Dragomir Stjepanović iz Rogatice.

„On je dužan da obezbijedi i da se stara o imovini dužnika, izvrši pregled dužnikovih poslovnih prostorija i uvid u poslovne knjige i dokumentaciju dužnika te utvrdi da li postoje razlozi i uslovi za otvaranje i vođenje stečajnog postupka“, stoji u odluci suda.

Posljednji tender za prodaju ove fabrike propao je prošlog ljeta jer jedina dostavljena ponuda nije bila formalno ispravna.

Veliki gubitak

Na telefon u ovom preduzeću nam se nije niko javljao. Prema njihovim finansijskim izvještajima, negativno su poslovali od 2013. godine.

Prošle godine imali su nepunih 10.000 maraka prihoda i gubitak od 226.285 maraka.

Vlada je 2009. godine na licitaciji za nešto preko tri miliona maraka kupila tada „Tvornicu prečistača“ u stečaju i dodala joj prefiks „Nova“. Međutim jasno je da je sve urađeno bez poslovnog plana i ideje za oživljavanje proizvodnje.

Ovaj nekadašnji gigant zapošljavao je gotovo 800 radnika. Iako je lokalna vlast nekoliko puta najavljivala strateškog partnera, on se nikada nije pojavio.

Djelatnost mu je bila u oblasti auto industrije, a proizvodili su prečistače i filtere vazduha, goriva i ulja.

Prostor fabrike se prostire na skoro 38.000 kvadratnih metara od čega je trećina pod objektima.

Tražili partnera

Vlada je tražila partnera kojem je nudila da privatizuje preduzeće, a da zatim dio zemljišta proda, a eventualne slobodne hale iznajmi.

Međutim, zainteresovanih investitora za taj posao nije bilo.

Podsjećamo, ovo je samo jedno u nizu preduzeća koja je Vlada RS kupila u stečaju pod izgovorom da će ih podići i dobro prodati, a koja su zatim potpuno upropaštena. O tome je Capital pisao u tekstu Vlada RS uložila milione u gubitaše i potpuno ih upropastila.