Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada RS ne prihvata izvještaj UNODC-a i izlazi iz projekta

BiH

0310_vlada_rs

Vlada Republike Srpske prihvatila je informaciju o izvještaju Kancelarije UN za borbu protiv narkotika i kriminala /UNODC/ za BiH o provođenju Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka /CITES/, te istakla da ne može prihvatiti ovaj izvještaj UNODC-a i da predstavnici RS više neće učestvovati u ovom projektu.

Ukazujući na nepravilnosti u radu Kancelarije UNODC u Sarajevu, Vlada RS smatra neprihvatljivim da se izvještajem UNODC, putem domaćih konsultanata, međunarodna stručna javnost svjesno i namjerno dovodi u zabludu.

Vlada RS ističe da ne prihvata odgovornost za neizvršavanje, ili propuštanje, preduzimanja mjera u ovoj oblasti u FBiH, Brčkom i zajedničkim institucijama, te zbog toga ne može prihvatiti ni ovaj izvještaj UNODC za BiH, kojim se konstatuje da je osnovna prepreka potpunoj primjeni CITES konvencije i drugih relevantnih konvencija nedostatak zakonodavnog okvira na nivou BiH, jer je ova oblast u isključivoj nadležnosti entiteta.

Vlada ne prihvata da se putem bilo kojeg projekta, pa tako i ovog, niti izvještajima proisteklim iz projekata, niti na bilo koji drugi način, nameću rješenja koja zadiru u Ustavom i zakonima propisane nadležnosti, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju zaduženo je da putem Ministarstva bezbjednosti BiH obavijesti Kancelariju UNODC u Sarajevu da predstavnici Republike Srpske više neće učestvovati u ovom projektu, a putem Ministarstva inostranih poslova UNODC u Beču o razlozima za prestanak saradnje, odnosno nepravilnostima u radu Kancelarije UNODC u Sarajevu.

Vlada je saopštila da preduzima sve neophodne mjere u sprečavanju i borbi protiv krijumčarenja zaštićenih divljih životinja i biljaka u skladu sa Ustavom, propisima RS i međunarodnim instrumentima.

Stav Vlade RS je da se, kako bi se postigli što bolji rezultati, saradnja sa svim međunarodnim organizacijama i njihovim predstavnicima, mora vršiti profesionalno i transparentno.