BiH

Sjednica

Vlada RS ograničila marže na nivo od 5. marta

02/04/2020

"Namjera Vlade RS jeste da svi stanovnici RS-a budu snabdjeveni na najbolji mogući način"

Vlada entiteta Republike Srpske, u Bosni i Hercegovini, na današnjoj sjednici donijela je Uredbu o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena na području RS kojom je propisala ograničenje marže svih roba i proizvoda koji su navedeni u ovoj Uredbi, izjavila je danas Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma RS, javlja Anadolu Agency (AA).

Pojasnila je da ova Uredba zamjenjuje onu koja je bila na snazi od 18. marta do danas, a kojom su bile ograničene cijene određenih proizvoda i roba. Po novoj uredbi trgovci će formirati cijene imajući u vidu procenat marže koju su imali na dan 5. mart.

“Namjera Vlade RS jeste da svi stanovnici RS-a budu snabdjeveni na najbolji mogući način, da ne stvaramo paniku niti nestašice a da u isto vrijeme obezbdjedimo snabdjevenost i dostupnost svim građanima RS-a”, izjavila je Gašić.

Predviđene su i mjere ukoliko se trgovci ne budu pridržavali propisane Uredbe, a to su novčane kazne koje se kreću od 5.000 do 10.000 KM.

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a, rekao je da su danas definisane mjere za podsticanje poljoprivredne proizvodnje.

Govoreći o aktuelnoj situaciji rekao je da je jesenas zasijano 69.000 hektara ozimih usjeva, od čega je 43.000 hektara pšenice.

“Kada je u pitanju proljetna sjetva očekujemo značajno veći obim proljetne sjetve, posebno zbog okolnosti koje su nas zadesile i jer ministarstvo i Vlada podstiču masovniju sjetvu u ovoj godini”, kazao je Pašalić.

Na bazi trenutnih cijenama u RS-u se u 2020. godini očekuje vrijednost proizvodnje u biljnoj proizvodnji 864 miliona KM, u animalnoj 898 miliona KM, a u prehrambenoj industriji oko 959 miliona KM.

“Možemo da govorimo o ukupnom obimu izraženom u novcu u 2020. prema procjenama proizvodnje i prehrambene industrije oko 2.722.000.000 KM”, kazao je Pašalić.

Prema informaciji ministarstva u oblasti poljoprivrede obezbjeđeno je 75 miliona KM za finansiranje tekuće proizvodnje i kapitalnih investicija, 30 posto fiksnog povrata sredstava, na investicije u poljoprivrednu mehanizaciju, opremu u stočarstvu, investicije u biljnoj proizvodnji i navodnjavanju, te preradi poljoprivrednih proizvoda.

“Obezbijeđen je regres za dizel gorivo za proljetne i jesenje radove u 2020. godini u količini od 100 litara odnosno 60 KM po hektaru obradive površine u ukupnom iznosu od 5,5 miliona KM”, navodi se u informaciji.

Pored toga obezbjeđeno je regresiranje svih sjemena domaćih proizvođača u iznosu od 50 posto maloprodajne cijene, sjetveni paketi za mala porodična poljoprivredna gazdinstva, interventni uvoz komponenti za stočnu hranu (soja) za osiguranje ishrane stočnog fonda, podrška domaćim prerađivačima u prehrambenoj industriji za otkup domaćih poljoprivrednih proizvoda.

“Obezbjeđena su dodatna sredstva za podršku sjetvi industrijskih kultura (merkantilne soje, suncokreta i uljane repice) u iznosu od 200KM po hektaru, te za zasnivanje organske proizvodnje u iznosu 600KM po hektaru i 600KM po uslovnom grlu”, navodi se u saopštenju”, navodi se u informaciji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.