Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nenaplativa potraživanja

Vlada RS otpisala 237.000 KM potraživanja, objavljeno kome

dodik višković deficit
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL/ Arhiva
Radovan Viković i Milorad Dodik

Protiv sve tri te firme pokrenuti su parnični i izvršni postupci

Vlada Republike Srpske otpisala je kao nenaplativa potraživanja Ministarstva privrede i preduzetništva u iznosu od oko 237.000 KM.

Odluku o otpisu potraživanja u čijem posjedu je Capital.ba je usvojila Vlada RS, a riječ je o potraživanjima od četiri subjekta.

To su „Unatex“ iz Kozarske Dubice od koga je potraživano nepunih 120.000 KM, zatim „Pingvin“ iz Laktaša od koga je potraživano nešto više od 34.000 KM, „Lignum“ iz Lopara kome je otpisano 79.000 KM potraživanja i „Galerija Sonja Bikić“ kojoj je otpisano potraživanje u visini od 4.000 KM.

Otpis nenaplativih potraživanja

U odluci o otpisu nenaplativih potraživanja precizira se da su svim nabrojanim subjektima odobrena budžetska sredstva i potpisani ugovori, ali da je utvrđeno da nisu ispunjavala ugovorne obaveze zbog čega su protiv njih pokrenuti parnični i izvršni postupci u cilju naplate potraživanja.

„Sa firmom „Unatex“ 1998. godine potpisan je ugovor o odobravanju kratkoročnog robnog kredita. Sa firmom „Pingvin“ je 2011. godine potpisan ugovor o korištenju sredstava za zapošljavanje nezaposlenih lica, a sa loparskom firmom „Lignum“ 2013. godine je zaključen ugovor o dodjeli subvencije za podsticaj i razvoj privrede“, precizira se u odluci.

Protiv sve tri te firme, obrazlaže se dalje, pokrenuti su parnični i izvršni postupci u kojima je ustanovljeno da više ne posluju, nemaju imovine ili je u njima okončan stečajni postupak tokom koga su se naplatili razlučni povjerioci, zbog čega je donesena Odluka o konačnom otpisu nenaplativih potraživanja.

„Galerija Sonja Bikić“

Kada je riječ o „Galeriji Sonja Bikić“, iz Vlade objašnjavaju da je preduzetnica Sonja Bikić bila korisnik podsticaja za očuvanje starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti te imala obavezu da do 31. jula ove godine realizuje projekat na osnovu koga je ostvarila pravo na podsticaj u iznosu od 4.000 KM.

„Međutim, imenovana preduzetnica je preminula 22. maja ove godine, a njena nasljednica nije nastavila sa obavljanjem djelatnosti. Imajući u vidu da je preminula dala značajan doprinos prepoznatljivosti i očuvanju naše tradicije, promociji Banjaluke i Republike Srpske, zauzet je stav da nije opravdano zahtijevati povrat dodijeljenog podsticaja“, precizira se u odluci Vlade RS.