Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada RS: Protokol BiH sa Crnom Gorom destruktivnan po interes RS-a

mladen ivanic

Vlada Republike Srpske zatražila je na današnjoj sjednici od člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića da odluku o ratifikaciji Protokola o prekograničnom nadzoru između Savjeta ministara BiH i Vlade Crne Gore proglasi destruktivnom po vitalni interes Republike Srpske do usaglašavanja stavova svih relevantnih institucija u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

MUP RS je, u decembru 2011. godine i oktobru 2013. godine, ukazao Ministarstvu bezbjednosti BiH da nacrt protokola u predloženom obliku predstavlja kršenje ustavnog uređenja i pogrešno prezentovanje bezbjednosnog sistema u BiH.

“Član 4. Protokola navodi Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH kao nadležni organ u odnosu ugovornih strana, što nije u skladu sa zakonom. S obzirom da službenici Direkcije nemaju ovlaštenja za obavljanje poslova koji su predmet Protokola, očigledno je da bi se ratifikacijom istog izvršio direktan prenos nadležnosti sa entitetskih organa za sprovođenje zakona, u ovom slučaju MUP-a RS i MUP-a FBiH na nivo zajedničkih organa BiH”, stav je Vlade RS-a.

Podsjećaju da je još u oktobru 2013. godine, tadašnji ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić odložio na neodređeno vrijeme potpisivanje ovog Protokola kako bi se preispitao njegov sadržaj i uvrstili komentari MUP-a RS.

Međutim, Predsjedništvo BiH je 3. novembra 2015. godine ovlastilo ministra bezbjednosti Dragana Mektića da potpiše ovaj Protokol u identičnom tekstu, što ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić i čini 7. decembra 2015. godine i upućuje ga u zakonsku proceduru na ratifikaciju.

Na 27. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, održanoj 5. aprila 2016. godine, ova tačka ponovo je uvrštena u dnevni red i Predstavnički dom je donio odluku o davanju saglasnosti za ratifikaciju Protokola.

“Iz svega navedenog, vidljivo je da navedeni Protokol nije u skladu sa pozitivnim pravnim propisima Republike Srpske i BiH, te da predstavlja prenos nadležnosti sa nivoa Republike Srpske na nivo BiH. Shodno svemu navedenom, Vlada Republike Srpske smatra da se Protokol može ratifikovati samo u slučaju izmjene člana 4. na način da se kao nadležni organi ugovorne strane BiH predvide entitetska ministarstva unutrašnjih poslova. Dakle, navedeni protokol potrebno je povući iz dalje zakonske procedure i vratiti na usaglašavanje”, ocjena je Vlade RS-a.