Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nsrs

Vlada RS traži da IRB otvori račun sankcionisanim firmama

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Ministarka finansija RS Zora Vidović potvrdila je da su zakonske izmjene urađene i kako bi se, između ostalog, pomoglo firmama koje su Sjedinjene Američke Države stavile na crnu listu, odnosno uvele im sankcije

Redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je za danas s početkom u 12 sati s dopunjenim dnevnim redom, a poslije nje odmah slijedi 14. posebna sjednica.

Kako je odlučio Kolegijum, posebna sjednica imaće samo jednu tačku predloženog dnevnog reda: “Informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa RS i FBiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima i po prijedlogu narodnih poslanika”.

Dnevni red desete redovne sjednice dopunjen je na prijedlog Vlade RS s tri tačke: Prijedlog zakona o dopuni Zakona o bankama Republike Srpske – po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Investiciono razvojnoj banci Republike Srpske (IRB RS)- po hitnom postupku i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o unutrašnjem platnom prometu – po hitnom postupku. O ove tri tačke vodiće se objedinjena rasprava.

Žele pomoći firmama koje su na crnoj listi

Zakonske izmjene su predložene kako bi IRB RS bila ovlaštena za primanje depozita i obavljanje platnog prometa, a izmjene je juče utvrdila Vlada RS na posebnoj sjednici i odmah uputili u skupštinsku proceduru.

Ministarka finansija RS Zora Vidović potvrdila je da su zakonske izmjene urađene i kako bi se, između ostalog, pomoglo firmama koje su Sjedinjene Američke Države stavile na crnu listu, odnosno uvele im sankcije.

Ona tvrdi da banku sa takvim poslovanjem ima i Federacija BiH, te da se mora dobiti i odobrenje Centralne banke BiH za obavljanje platnog prometa IRB RS.

– Nakon promjene zakona, IRB će moći da otvori račune firmama koje su se našle pod sankcijama – dodala je Vidović.

Na redovnoj sjednici NSRS nalazi se i Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda koji su u Beogradu potpisali predsjednik Srbije i RS Aleksandar Vučić i Milorad Dodik.

Stiže i Ana Brnabić

Takođe, narodni poslanici raspravljaće o Nacrtu zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne na prijedlog Nenada Stevandića, predsjednika Narodne skupštine. Na dnevnom redu je Informacija o aktivnostima institucija RS i predstavnika iz RS u institucijama BiH u vezi sa namjerama Republike Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora.

Prije početka redovne sjednice u NSRS biće održana prva, konstitutivna sjednica Parlamentarnog foruma Republika Srbija – Republika Srpska, a zasjedanje foruma biće nastavljeno i 3. jula.

Kolegijum NSRS je prihvatio prijedlog predsjednika NSRS Nenada Stevandića da svečana sjednica sa jednom tačkom dnevnog reda: Obraćanje predsjednice Narodne skupštine Republike Srbije Ane Brnabić, počne u utorak, 9. jula, a da se po njenom okončanju nastavi deseta redovna sjednica.