Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada RS utvrdila Prijedlog zakona o policiji po hitnom postupku

BiH

vlada rs

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas, na 67. sjednici, u Banjaluci, Prijedlog zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, po hitnom postupku, javlja Anadolu Agency (AA).

“Primjenom Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicim ukazala se potreba da se jednim zakonom uredi kompletna materija koja se odnosi na policijske službenike i unutrašnje poslove, a sve u cilju efikasnije i cjelishodnije primjene Zakona u praksi”, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

Kako se navodi u saopštenju, dosadašnja praksa je pokazala da je neophodno da oblast organizacije, djelokruga rada i rukovođenja u Ministarstvu, primjena policijskih ovlašćenja, prijem i prestanak radnog odnosa, kao i obaveze Ministarstva kao organa republičke uprave, bude sveobuhvatno i sistematski uređena jednim zakonom koji će predstavljati bazični akt Ministarstva unutrašnjih poslova.

Da podsjetimo, zakon o policiji i unutrašnjim poslovima usvojen je u Narodnoj skupštini RS krajem prošle godine. Na ovu odluku Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS uložio je veto, nakon čega je Zajednička komisija skupštine i Vijeća naroda RS usaglasila amandmane.

Milorad Dodik, predsjednik RS odbio je da potpiše usaglašeni zakon zbog odredbe koja definiše zapošljavanje policajaca u skladu sa nacionalnom strukturom stanovništva prema popisu iz 1991. godine. Zakon je vraćen u parlamentarnu proceduru, a nakon prepirke opozicije sa rukovodstvom skupštine o odluci da će se o zakonu izjasniti bez rasprave, većina poslanika je prilikom glasanja bila protiv ovakvog zakona.

Vlada Republike Srpske danas je utvrdila i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o sistemu javnih službi, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poreskom postupku RS, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama u RS. Ovi zakoni su dio seta zakona kojima se sprovodi reforma privrednog sistema u RS, s ciljem suzbijanja i sprečavanja sive ekonomije u RS.

Na današnjoj sjednici Vlada RS je prihvatila i Informaciju o razgovorima sa kineskom kompanijom “China Road and Bridge Corporatin” o realizaciji projekta “Izgradnja autoputa Brčko – Bijeljina” i saglasila se da započnu pregovori za realizaciju ovog projekta. Ministarstvo finansija RS zaduženo je da dostavi pismo namjere kineskoj EXIM banci za realizaciju navedenog projekta.