Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada RS smanjuje minuli rad, sindikat najavljuje velike proteste

BiH

2012_vlada_RS

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas na posebnoj sjednici prijedloge izmjena i dopuna više zakona kojima je predviđeno da se osnovna plata uvećava za svaku navršenu godinu radnog staža za 0,3 odsto do navršenih 25 godina, a preko navršenih 25 godina, svaka naredna godina za 0,5 odsto.

Na sjednici u Banjoj Luci, utvrđeni su po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o platama zaposlenih u organima uprave RS, Prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture RS, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa RS.

Osim toga, članovi Vlade RS utvrdili su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva RS i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u javnim službama RS.

“Stav četiri granska sindikata koji se finansiraju iz budžeta RS je potpuno jasan, a taj stav je da su protiv smanjenja plata radnicima koje oni predstavljaju. Odluka Vlade RS ide u tom pravcu, smanjenja plata jednom broju radnika, svim radnicima koji imaju do 25 godina radnog staža”, istakla je Ranka Mišić, predsjednik Svaeza sindikata RS.

Istakla je da će radnici svoja prava braniti kroz legitiman vid brobe, a to su protesti o kojima će govoriti sutra na konferenciji za novinare.

Protesti četiri granska sindikata će biti organizovani na dan zasjedanja Narodne skupštine RS. U pitanju su Sindikat obrazovanja, nauke i kulture, Sindikat radnika MUP-a, te sindikati zaposlenih u oblasti pravosuđa i organima uprave.

Prema odluci Kolegijuma Narodne skupštine RS posebna sjednica parlamenta na kojoj će se raspravljati o Prijedlogu Programa ekonomskih reformi RS za period 2017-2019. godine, Prijedlogu Budžeta RS i drugim tačkama biće održana u četvrtak, 22. decembra, sa početkom u 10 časova.