Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada RS zadužila MUP za doradu sporazuma sa SIPA-om

BiH

sipa

Vlada Republike Srpske u potpunosti podržava aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske na uspostavljanju saradnje sa Agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) u okviru važećih zakonskih propisa, uz poštovanje ustavne strukture BiH i nadležnosti MUP-a RS.

Kako je saopšteno iz Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću, nakon sjednice, Vlada RS je zadužila MUP da odmah pristupi doradi sporazuma o saradnji i koordinaciji između SIPA-e i MUP-a RS.

Na sjednici, na kojoj je usvojena Informacija o aktivnostima MUP-a na prevazilaženju problema u saradnji sa SIPA-om, Vlada je zadužila MUP da nakon potpisivanja sporazuma o saradnji i koordinaciji između SIPA-e i MUP-a, sa sporazumom upozna Vladu RS.

Vlada Republike Srpske će, o zauzetim stavovima, upoznati Narodnu skupštinu RS.

Delegati Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS oštro su kritikovali zaključke Vlade i Narodne skupštine RS-a o nesaradnji MUPRS-a s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Pitaju i da li je ovo prizivanje anarhije na velika vrata, te ukazuju da sve izaziva nemir kod građana.

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović je rekao Feni da zaključci usvojeni u Narodnoj skupštini RS-a nisu postali pravosnažni, odnosno nisu ni bili predmet razmatranja u ovom klubu, ali su otišle upute MUPRS-a da se prekine saradnja sa SIPA-om.

-Da li je to prizivanje anarhije? Ako jeste, onda moramo tražiti rješenje kako da se postavimo prema ovakvim odlukama koje se donose više emocijama, nego razumom, rekao je Hadžiomerović.

Upozorio je da su zaključci kod građana izazvali strah i zebnju.

– Nećemo to dozvoliti – rekao je Hadžiomerović, ističući da je vrijeme da se zaustavi takvo ponašanje zvaničnika RS-a da situacija ne bi eskalirala i došlo do nemira.