Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada RS: Zbog suša izdvojeno još 10 miliona KM za poljoprivredu

1805_vlada_rs

Vlada Republike Srpske danas je donijela nekoliko zaključaka u cilju ublažavanja posljedica suše po kojima će poljoprivrednicima za jesenju sjetvu obezbijediti dodatnih pet miliona, te još pet za kapitalna ulaganja odnosno ulaganja u sisteme za navodnjavanje, javlja Anadolu Agency (AA).

Na sjednici posvećenoj uticaju suše na poljoprivredu zaključeno je i da će ukoliko na bh. nivou bude usvojen zakon o akcizama u poljoprivredu RS biti uloženo dodatnih 10 miliona KM.

Željka Cvijanović, premijer RS, nakon sjednice, u obraćanju novinarima u Banjaluci, istakla je da je sektor pojprivrede pretrpio ogromne štete, a da će konkretne procjene po poljoprivrednim kulturama imati naknadno.

Rekla je i da je danas poljoprivrednicima isplaćeno 5,9 miliona KM poticaja za 2017. godinu, a da će do kraja avgusta biti isplaćeno još 11 miliona čime će u poljoprivredu biti uložen 31 milion od budžetom planiranih 60 miliona KM.

“Vlada je odlučila da će još pet miliona KM iz Fonda solidarnosti usmjeriti kroz poseban paket mjera za podršku jesenjoj sjetvi, a princip će dogovoriti ministarstvo poljoprivrede sa udruženjima iz ove oblasti, na primjer jedna od mjera bi mogla biti da se povećaju količine regresiranog goriva sa 80 na 100 litara”, rekla je Željka Cvijanović.

Osim toga, pet miliona KM prvenstveno za sisteme za navodnjavanje biće izdvojeno iz sredstava klirinškog duga.

“Vlada RS zahtjeva od Savjeta ministara BiH, posebno od Ministarstva za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose da hitno, u narednih dva, tri ili pet dana rješe problem sa Hrvatskom i ukoliko to ne bude moguće da donesu recipročne mjere”, naglasila je Cvijanović.

Današnjoj sjednici Vlade RS prisustvovao je i Milorad Dodik, predsjednik RS koji je izrazio zadovoljstvo zbog usvojenih mjera i rekao da je problem na terenu evidentan zbog mraza, suša i grada, koji je dokrajčio ono što je ostalo na njivama.

“Procjenjuje se da je šteta na kulturama koje sada dospijevaju oko 50 odsto”, kazao je Dodik i dodao da je nemoguće očekivati da se sva šteta nadoknadi.

Prema njegovim riječima “Vlada RS je tražila i od osiguravajućih društva da se uključe u sve to, a treba razmotriti i kasnije mjere da onima koji plaćaju koncesije, da one budu smanjene i da se razgovara o tome da oni koji su zahvaćeni štetama, a koriste kredite kod poslovnih banaka ili Razvojne banke RS, da im se to olakša”.

“Mjere su sistemske i bitno će uticati na stabilizaciju prilika u pogledu intervencija Vlade, svjesni da te štete neće moći biti nadoknađene u cjelosti niti je to moguće. Radi se o tome da se pomogne sektoru da preživi ovaj dosta težak trenutak za poljoprivredne proizvođače”, rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanja novinara o današnjim protestima povodom nabavke novog automobila za Danu Maleševića, ministra prosvjete i kulture RS, Dodik je rekao da je automobil potrban jer “neće ministar ići tačkama”, dok je Cvijanović istakla da kada se ministri iz RS u Savjetu ministara BiH budu vozili biciklima, onda će to biti slučaj i u Vladi RS. Podsjetila je da je ranije donesen zaključak da se za automobile kupljene 2007. godine ide u proces zamjene.