Vlada TK ne odgovara na zahtjeve radnika iz “šatorskog naselja”

BiH

radnici-ttu-vlada

Nezadovoljni radnici nekoliko propalih firmi, koji protestuju sedam dana ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, rekli su danas da ta kantonalna institucija još nije odgovorila na njihove zahtjeve.

Radnici propalih tuzlanskih firmi “Tuzla kvarc”, Hotel “Tuzla”, “Poliolhem” i fabrike konfekcije “Borac” iz Banovića, koji su okupljeni oko Sindikata “Solidarnost” Tuzlanskog kantona, sedam dana protestuju u šatorima kod zgrade kantonalne Vlade.

Predsjednik Sindikata “Solidarnost” Sakib Kopić rekao je na konferenciji za novinare, koja je održana ispred šatora, da će biti podnesen odštetni zahtjev i krivična prijava protiv premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića jer je rekao da radnici “terorišu ovaj kanton punih 15 godina”.

Radnici “Tuzla kvarca” kažu da su dovedeni u bezizlaznu situaciju jer su prijavili korupciju i smatraju da se protiv njih vodi klasičan čin odmazde.

Radnici “Borca” već pet godina traže povezivanje radnog staža i penzionisanje.

Oni tvrde da sredstva postoje od prodaje hotela, koji je bio u vlasništvu fabrike, te da Vlada Tuzlanskog kantona, ukoliko želi, može radnike skloniti sa ulice.

Tridesetak radnika Fabrike obuće “Aida” zamjera Vladi Tuzlanskog kantona što, uprkos uslovima koje već više od dvije godine ispunjavaju za penziju, ne želi da im poveže radni staž.

“Rekli su nam da čekamo stečajni postupak i da će nam to biti plaćeno iz stečajne mase”, rekla je bivša radnica “Aide” Ulfeta Mulić i dodala da Zakon o prijevremnom penzionisanju ističe ove godine, tako da penzionisanje radnici neće dočekati.

Radnici “Poliolhema” tužili su firmu i već šest godina na snazi je pravosnažna izvršna presuda koju ne mogu da ostvare.

Radnik “Poliolhema” Miodrag Todorović kaže da su radnici spremni i na vansudsku nagodbu, ali da druga strana nema volje da se riješi problem.

On je dodao da se u “Poliolhemu” nalaze opasne materije, bez nadzora stručnih lica, a niko za to ne odgovara, javili su federalni mediji.

Radnici ostaju isred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona do ispunjenja zahtjeva. Najavili su da će sutra ići pred Skupštinu Tuzlanskog kantona, gdje će tražiti od odgovornih sazivanje vanredne sjednice o rješavanju njihovih problema.